VIDEO: Marko, poslednji albanski "medved iz restorana", nakon 20 godina konačno na slobodi

Nakon više od 20 godina u zatočeništvu, poslednji od albanskih "medveda iz restorana" sigurno je stigao u svoj novi dom, utočište za životinje u Austriji.
Takozvani "medvedi iz restorana" tradicionalno su se držali u malim kavezima kraj albanskih restorana ili hotela i služili su kao atrakcija za turiste. 
Godine 2016. međunarodna organizacija Četiri šape (Four Paws) pokrenula je akciju "Najtužniji medved" da bi oslobodila i premestila više od 30 medveda koji su služili za pokazivanje gostima. 
Marko, 24-ogodišnji smeđi medved, ostao je poslednji među njima i ovog meseca iz restorana Sofra e Ariut (Medveđi sto) premešten je u utočište za medvede u austrijskom Arbesbachu. 
 
U zatočeništvu se borio s brojnim zdravstvenim problemima, objavile su Četiri šape. Bio je gojazan, imao je slomljene zube, grčeve u nogama i pokazivao je znakove teskobe. Sve su to posledice života u kavezu površine 100 metara kvadratnih s betonskim podom uz neadekvatnu ishranu. 
 
 
Uz to, "medvedima iz restorana" nikad nije bio omogućen zimski san.
 
Uz pomoć anestetika, Marko je od Tirane do Arbesbacha putovao 44 sata preko Severne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske. 
 
"Redovno smo pravili pauze za vreme putovanja da bi veterinar u pratnji mogao da ga pregleda i nahrani voćem i povrćem", kazala je Magdalena Scherk-Trettin, koordinatorka projekta spasavanja. 
 
"Nakon što su ga dvadeset godina hranili uglavnom ostacima iz restorana i hlebom, nevoljno je prihvatio povrće, ali je zato grožđe pojeo s uživanjem", dodala je. 
 
Marko će se u utočištu u Arbesbachu, otvorenom 1988. godine, pridružiti trima takođe spasenih medveda koji žive u prirodnom okruženju površine 14.000 metara kvadratnih. 
  • Milan

    14.12.2022 13:17
    "suludo mučenje životinje" ???
    Nisam siguran. Kao građanin te zemlje koja je zaobiđena u širokom luku i u kojoj "živim" BEZ anestezije, nisam siguran kako da ocenim da li je mučenje ono prvo ili ovo drugo...
  • Милош

    14.12.2022 12:18
    Ни Марко неће преко Србије иако је доста ближе !!!
  • Srbija, Hrvatska,

    14.12.2022 11:34
    Gugl mapa anyone?
    ... Uz pomoć anestetika, Marko je od Tirane do Arbesbacha putovao 44 sata preko Severne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske....

    Suludo mučenje životinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.