Ubijene šimpanze u zoološkom vrtu u Švedskoj pobegle zbog greške zaposlenih

Šimpanze koje su ubijene nakon što su pobegle iz ograđenog prostora u zoološkom vrtu Furuviksparken u švedskom gradu Jevleu napustile su svoj prostor zato što zaposleni nisu zaključali vrata.
Ubijene šimpanze u zoološkom vrtu u Švedskoj pobegle zbog greške zaposlenih
Foto: Pixabay
To je utvrđeno nakon unutrašnje istrage.
Četiri šimpanze su ustreljene nakon što su pobegle iz ograđenog prostora u zoo-vrtu u Jevleu 17. decembra prošle godine.
Direktorka zoološkog vrta Furuviksparken Sandra Vilke rekla je da je unutrašnjom istragom utvrđeno da je čuvar zaboravio da zaključa vrata prostora namenjenog šimpanzama, prenosi Aftonbladet.
 
"Očigledno je da su prekršena naša pravila zaključavanja", rekla je Vilke. 
 
Dodala je da je čuvar prilikom rada u prostoru u kojem se u tom trenutku nisu nalazile šimpanze zaboravio da proveri da li su vrata zaključana.
 
Vilke je navela da su sada pooštrili pravila za sve koji se bave zaključavanjem prostorija u kojima se nalaze životinje.
 
Šimpanze su 14. decembra pobegle iz prostora koji je namenjen njima i kretale su se po ostatku zoološkog vrta, a osoblje je zbog bezbednosti moralo da se zaključa. Policija je poslala veliki broj patrola i uključila se u potragu za životinjama svojim dronovima. Vrt je nekoliko dana bio zatvoren za posetioce.
 
Uprava zoološkog vrta pozvala je svoje strelce koji su ustrelili četiri šimpanze, dok se jedna samostalno vratila u ograđeni prostor. Među ubijenim šimpanzama je bio i Santino, koji je širom Švedske bio poznat po svojim slikama. 
 
Iz uprave zoološkog vrta tada je saopšteno da su strelci morali da budu pozvani iz bezbednosnih razloga, a stručnjaci su izjavama za medije rekli da strelice za omamljivanje u situaciji poput ove ne bi bile efikasne, pošto bi šimpanze mogle lako da ih uklone.
  • Ko i svi

    06.02.2023 19:17
    Sigurno je gledao u mobilni telefon pa zaboravio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.