Žirafe prilikom udvaranja reže, kašlju, zvižde, gunđaju, a seksualni život im nije nimalo lak

Poput mnogih parnoprsti kopitari, mužjaci žirafa moraju "da analiziraju" mokraću ženke kako bi otkrili da li je spremna za trudnoću.
Žirafe prilikom udvaranja reže, kašlju, zvižde, gunđaju, a seksualni život im nije nimalo lak
Foto: Pixabay
Nažalost, životinjama visokim nekoliko metara nije baš lako da onjuše lokvu urina na tlu. Zbog toga moraju na neki način da nagovore ženku da mokre pred njima kako bi uhvatili mlaz dok je u vazduhu.
"Moraju da gurnu ženku, nagovore je da sarađuje. Ako mužjak to ne uspe, znaće da za njih nema budućnosti", rekla je veterinarka Linet Hart sa Univerziteta "UC Davis". 
Linet i Bendžamin Hart su posmatrali ove društvene životinje dok su se okupljale pored određenih područja u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji. U 102 navrata su zabeležili pokušaje mužjaka da istraži da li je ženka spremna na parenje.
 
Visoki mužjak je u tim prilikama njuškao ili tapkao po zadnjici nešto manju ženku. U nekim slučajevima je samo boravio u njenoj blizini jer ženke koje žele da se pare umeju da pričekaju da dođe "budući otac" kako bi mokrile.
 
Kada mužjak popije malo ženkine mokraće, pljuje mlaz i pravi posebnu grimasu kako bi urin prošao kroz specifičan otvor na vrhu usta u vomeronazalni organ pomoću kog može da detektuje feromone, piše Science Alert.
 
Naučnici su takođe primetili da žirafe prilikom udvaranja ponekad reže. Nekada se smatralo da su ove životinje tihe, ali kasnije je otkriveno da kašlju, zvižde, gunđaju, pa čak i noću jezivo pevuše jedna drugoj.
 
  • Rodman

    15.02.2023 14:50
    Isto kao i kod mene..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Vrane mogu da broje naglas

Naučnici su otkrili da vrane mogu da "broje" naglas, odnosno da svesno grakću određeni broj puta kao odgovor na vizuelne i slušne stimuluse.

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.