Pas spasao život čoveku koji je imao srčani udar

Kujica u Japanu proglašena je heroinom nakon što je spasila život čoveku koji je imao srčani udar podigavši uzbunu svojim neprestanim lavežom.
Pas spasao život čoveku koji je imao srčani udar
Foto: Pixabay
Koume, petogodišnja mešanka, dobila je službenu zahvalnicu lokalnih vatrogasaca na posebnoj ceremoniji prošlog meseca za svoj hrabar rad u jahačkom klubu u Vakabu, u Čiba Sitiju.
Prema jahačkom klubu, muškarac u svojim pedesetim onesvestio se na hipodromu 25. februara. Koume, obično smireno štene, podigla je uzbunu svojim lavežom, što je potom omogućilo ljudima da mu priteknu u pomoć.
"Koume je obično tiha i laje samo u retkim okolnostima. Ali kad se pojavi hitan slučaj, Koume laje", rekla je za CNN Juna Maruo, 23-godišnja instruktorka jahanja koja je tog dana učestvovala u spasavanju čoveka.
 
 
Vatrogasna brigada Vakabe rekla je da se žrtvama srčanog udara može dati spasonosna terapija ako ljudi reaguju na "najmanju promenu".
 
"Koumeina akcija pozivanja pomoći i akcije osoblja bile su savršen odgovor", rekao je predstavnik vatrogasne službe.
 
Prema klubu, Koumeino lajanje omogućilo je osoblju da brzo pozove hitnu pomoć, a bolničari su upotrebili defibrilator na čoveku tačno na vreme.
 
 
Muškarac se u međuvremenu vratio jahanju, a iz kluba su rekli da su zaposlili Koume kao svoju "maskotu" koja pozdravlja članove.
 
Prema Maruu, Koume je ranije skrenula pažnju na konja koji je pokušavao da pobegne iz objekta preskočivši ogradu, ali i kada je drugi stari konj imao poteškoća da samostalno stoji.
 
Koume je odrasla uz drugog psa po imenu Ume, za kojeg Maruo veruje da ju je naučio kako da pozve pomoć. Njen mentor je u međuvremenu uginuo, a instruktorka jahanja je rekla: "Ume je sigurno srećan na nebu."
  • Milena

    11.05.2023 15:43
    Milena
    Super i bravo za ovog psa sto je coveku spasio zivot!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.