Koralni grebeni nisu dom samo tropskim ribama - sadrže i na milione mikroba

Koralni grebeni nisu samo staništa tropskih riba.
Koralni grebeni nisu dom samo tropskim ribama - sadrže i na milione mikroba
Foto: Pixabay

Oni u Tihom okeanu sadrže više od tri miliona vrsta bakterija.

Biodiverzitet ovih mikroba koji žive na grebenima je, međutim, još uvek nejasan. Većina studija ispituje životinjske vrste na malom području ili se fokusira samo na jednu vrstu. A globalna istraživanja je teško uraditi.

Tokom ekspedicije "Tara Pacifik" sprovedene od 2016. do 2018. godine, istraživači su posetili 99 koralnih grebena. Na svakoj lokaciji prikupili su uzorke i predstavili ih u naučnoj publikaciji "Nature Communications".
 
"To znači da naučnici u velikoj meri potcenjuju mikrobiom Zemlje", rekao je mikrobiolog Pjer Galan sa Univerziteta Sorbona u Parizu.
 
Nova saznanja o broju bakterija koje žive u koralnim grebenima Tihog okeana spadaju samo u trenutne procene ukupne mikrobne raznolikosti Zemlje, što sugeriše da na planeti živi eksponencijalno više bakterija nego što se ranije mislilo.
 
Koralni grebeni su među najraznovrsnijim ekosistemima na Zemlji, a mikrobi su ključni za očuvanje zdravlja bića koja tamo žive. Bakterije mogu da pomognu koralima da planktona, tri vrste korala i dve vrste riba, sakupivši 5.392 uzorka. 
 
Tim je zatim kategorisao koliko se vrsta bakterija može pronaći u svakom uzorku, na osnovu genetskih razlika među mikrobima.
 
"Reč vrsta baš i ne funkcioniše dobro za mikrobe", kaže Dženifer Bidl, mikrobiološki ekolog sa Univerziteta Delaver u Luisu, koja nije bila uključena u studiju. Teško je uporediti fizičke karakteristike poput oblika ili boje da bi se tako mali i teško uočljivi organizmi razdvojili u različite vrste.
 
Genetske analize su identifikovale više od 540.000 vrsta bakterija koje žive na tri vrste organizama. Samo taj broj - koji je mali deo faune pacifičkih grebena - čini oko 20 odsto trenutnih procena svih bakterija koje žive na Zemlji, koje se kreću od 2,72 miliona do 5,44 miliona.
Na osnovu toga koliko vrsti riba i korala živi u zapadnom i centralnom Pacifiku, samo koralni grebeni iz tog okeana mogu da sadrže najmanje 2,8 miliona vrsta bakterija, izračunao je tim.
 
Takva raznolikost može biti neka vrsta ekološkog osiguranja za grebene, rekao je Bidl. Na primer, više vrsta bakterija može pomoci koralnim polipima na isti način, tako što će obezbediti da ta stvorenja koja grade korale dobiju ključne hranljive materije. Uz toliko raznolikosti, neke bakterije mogu lako da zamene druge koje su u nevolji, na primer kada nešto poput visokih temperatura prouzrokuje krah bakterijske populacije.
 
Procene bi dalje mogle da potcenjuju mikrobne raznolikosti u pacifičkim grebenima, kaže jedan od istraživača. Teško je izbrojati nešto što je nevidljivo golim okom, a molekularni alati za posmatranje genetskog materijala često isključuju organizme kojih naučnici nisu svesni.
 
"Metode koje koristimo uvek umanje stvarni broj mikroba", rekao je istraživač.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.