Aplikacija koja može da proceni nivo bola kod mačaka lansirana u Japanu

Tehnološka kompanija Carelogy.Inc sa sedištem u Tokiju lansirala je aplikaciju koja koristi veštačku inteligenciju da otkrije da li mačka pokazuje znake bola nakon povrede ili bolesti.
Aplikacija koja može da proceni nivo bola kod mačaka lansirana u Japanu
Foto: Pixabay
U saradnji sa univerzitetom Nihon, istraživači su prikupili oko 6.000 fotografija mačaka koristeći metod koji je razvio istraživački tim sa Univerziteta u Montrealu. 
Kroz procenu različitih elemenata, od položaja ušiju, do očiju i brkova životinje, rezultati se unose u kalkulator uz podršku veštačke inteligencije kako bi se utvrdilo da li mačka trpi bol.
Prema statističkim proračunima kompanije, model ima stopu tačnosti od preko 90 odsto, prenosi Ansa.
 
Na ovaj način, nadaju se programeri aplikacije, AI alat će pomoći u ranoj dijagnostici i lečenju.
 
"Istraživanje za otkrivanje simptoma povezanih sa bolom kod kućnih ljubimaca brzo napreduje u Japanu i inostranstvu, tako da će se slične aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji verovatno razvijati u budućnosti", rekao je profesor Rjuđi Fukušima, specijalista za veterinu na Univerzitetu za poljoprivredu i poljoprivredu u Tokiju. 
 
Dodaje da bi ta tehnologija, ako se koristi u veterinarskoj medicini, mogla da eliminiše sve dijagnostičke greške veterinara, omogućavajući objektivnije dijagnoze.
 
Aplikacija je trenutno dostupna besplatno. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.