Zaštitnici životinja tužili pastira kog je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da zver ubiju

Organizacija za prava životinja "Sklonište za životinje" (De Faunaesherming) tužila je pastira kog je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da se ta životinja ubije, preneo je "NL tajms".
Zaštitnici životinja tužili pastira kog je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da zver ubiju
Foto: Pixabay
Prema navodima organizacije, "ovo nije napad vuka na čoveka, već čoveka na vuka".
"Gradonačelnik nije imao pravo da naloži ubijanje vuka", naveli su iz te organizacije.
Pastira iz sela Drente navodno je ujeo vuk u nedelju ujutro, kada je pastir pokušao da otera vuka vilama, a potom je otišao u bolnicu po pomoć i sada se oporavlja kod kuće.
 
Prema organizaciji, pastir je pogrešio.
 
"Svako ko nije dovoljno pametan, a koristi vile ili lopatu da napadne predatora, može da očekuje da se životinja oseti ugroženo i da se brani", istakli su iz organizacije. 
 
Posle incidenta, vlasti su pronašle vuka kako se krije ispod solarnih panela u dolini.
 
"Protokol nije ispoštovan. Trebalo je da se utvrdi da li je vuk napao ljude i da li treba da bude odstreljen. Gradonačelnik nije imao pravo nikome da naloži da se vuk ubije. Policija je to trebalo da zna i da ima potvrdu, pre nego što je pucala", dodali su zaštitnici prava životinja.
Gradonačelnik Rikus Jager iz Vestervelda, koji pokriva Vapse, rekao je u nedelju da nije imao izbora, već da naredi da se životinja ubije, preneo je "RTL njuz".
 
"Pokušali smo da pronađemo eksperta, ali to nismo mogli brzo da uradimo. Radili smo prema ekspertizi koja nam je u tom trenutku bila dostupna i zaključili smo da je odstrel vuka bio jedini izbor", rekao je Jager.
 
On objašnjava da životinja može biti ubijena ukoliko predstavlja aktivnu pretnju, ali tek nakon pokušaja da se otera.
 
Vukovi su se, inače, poslednjih decenija vratili u šume Evrope, zbog čega su u mnogim zemljama izbrisani sa liste ugroženih vrsta, ali to predstavlja sve veći problem ljudima koji žive od poljoprivrede. 
  • Čarapan

    12.07.2023 09:55
    ?
    Podnosioci tužbe protiv pastira bi trebali da vukove koji predstavljaju problem odvedu kući da im deca imaju sa čim da se igraju.
    .
  • Madzec

    10.07.2023 13:19
    Samo ga nahraniti
    Mrzim takve budale vuk je napao čoveka automatski postaje smrtna opasnost, kako ga se otarasiti je na njima ali su sasvim legitiman način uradili umesto da ga ostave da napadne još nekoga...
  • Бранислав

    10.07.2023 11:32
    ..будале...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.