Orke napale hrvatski brod, kapetan jedva uspevao da drži kormilo u ruci

Orke su napale hrvatski brod kod Gibraltara, izjavio je Zoran Ereš s Instituta "Ruđer Bošković", koji se trenutno nalazi na tom brodu.
Orke napale hrvatski brod, kapetan jedva uspevao da drži kormilo u ruci
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je za index.hr ispričao kako je to izgledalo.
 
"Radim na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savetnik u Zavodu za istraživanje mora i okoline. Inače se ne bavim orkama, nego istraživanjem grafena ali je ovo bila tako dobra prilika za ekspediciju koja se ne propušta. Slučajno sam upoznao kapetana broda koji je planirao putovanje područjem gde orke napadaju brodove i tražio je moje savete i karte opasnog područja", ispričao je.
Ističe da mu je to odgovaralo jer mu je bio potreban prevoz u opasno područje kako bi istražio šta se tamo tačno događa.
 
Kako kaže, isplovili su iz Francuske luke Les Sables u nedelju, 2. jula, po lepom vremenu i krenuli na tronedeljnu plovidbu prema Zadru. 
"Naš prvi susret s orkama je bio puno severnije od Gibraltara, 6. jula susreli smo orke, tek 8 km zapadno od kopna blizu severne granice Portugala i Španije. Došle su iznenada, jedna ili dve velike orke s mladunčetom i nežno su kvrcnuli trup broda 2-3 puta od dole. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunče je došlo tik iza krme broda. Smanjili smo gas i odvojili ga od propelera. U tom trenutku je brod postao orkama nezanimljiv i nakon ovog kratkog susreta udaljili su se u smeru Biskajskog zaliva", priča.
 
Onda je došlo do drugog susreta: "Drugi susret desio se u četvrtak, 13. jula, u 14.12h. Na ulazu smo u Gibraltarski moreuz. Razmišljam o svemu u svojoj kabini kad odjednom čujem neko komešanje na palubi".
 
"Iz daleka se vide kako dolaze. Ima ih 3-4, možda 5, teško je reći. Kapetan odmah pali oba motora jer smo do sada jedrili. Plan je bio upaliti motore i zablokirati kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo", kaže Ereš.
 
"Tek koji trenutak posle spazim dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kojeg su 5-10 sekundi plivali. Zatim su ga počeli udarati nosom i gledati naše reakcije", prepričava.
 
"Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja stabilizovala kormilo. Izgleda da deluje. Prate nas. Pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspeju, ali puno ređe. Kapetan kaže da je sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci. Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada verovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara", ispričao je Ereš za Index.

Teme

orke
  • Joja

    15.07.2023 09:42
    Moguće da su Ruske orke u pitanju!
  • ST

    15.07.2023 07:27
    Meni ovo ne zvuci kao napad,vise ispitivanje objekta (plovila),i spremnost na interakciju sa ljudima. Orka je vrsta delfina,a oni napadaju samo kada love. Naravno,senzacija je sveprisutna u danasnje vreme.
  • Petar

    15.07.2023 01:53
    U poslednje vreme sve su učestaliji napadi. Izgleda životinje shvatile suštinu problema.:/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.