Mužjaci majmuna češće imaju odnose sa drugim mužjacima nego sa ženkama

Posmatrajući grupu rezus makakija tokom trogodišnjeg razdoblja u Puerto Riku, naučnici sa Imperial koledža u Londonu otkrili su da se mužjaci češće upuštaju u seks s istim polom nego sa suprotnim.
Mužjaci majmuna češće imaju odnose sa drugim mužjacima nego sa ženkama
Foto: Pixabay
Istraživači su izvestili da je 72 odsto od 236 mužjaka majmuna ili zaskočilo druge mužjake ili su bili zaskočeni od strane drugih mužjaka, dok je samo 46 odsto učestvovalo u heteroseksualnim polnim odnosima.
Među naučnicima kruže razne teorije. Neki tvrde da je to zbog nedostatka ženki, a neki da to predstavlja dominaciju ili je pak jednostavno način opuštanja, prenosi Science Alert.
Ali istraživači veruju da njihova zapažanja zapravo podupiru potpuno novu teoriju - da mužjaci koji se upuštaju u homoseksualne odnose imaju evolucijsku prednost u odnosu na svoje heteroseksualne kolege.
 
Istraživanje je pokazalo da muški majmuni koji su se upuštali u međusobne polne odnose često su podržavali svog partnera u tučama. Ali ti mužjaci se nisu upuštali isključivo u homoseksualne odnose, nego i u heteroseksualne.
 
Istraživači su otkrili da biseksualni makakiji imaju više potomaka nego heteroseksualni mužjaci.
 
"Oni stvaraju veze i pomažu jedni drugima u tučama. Ideja je da ako to čine, onda bi takođe mogli da imaju pristup većem broju ženki i imati više beba", rekao je Vinsent Savolainen, biolog i glavni autor studije. 
 
Istraživači su takođe došli do zaključka da će se i bebe biseksualnih makakija ponašati isto, prenosi N1.
  • Hm

    16.07.2023 21:07
    Hm
    Sve je receno, nemam šta dodati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.