VIDEO Viđena "riba sudnjeg dana": Veruje se da je predznak prirodnih katastrofa

U morskim dubinama kod obale Tajvana u Tajpeju ronioci su videli veliku, retku ribu za koju se veruje da je predznak zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa.
Ovo retko morsko stvorenje sa svetlucavim srebrnim krljuštima ronioci su primetili u blizini okruga Ruifang.
Procenili su da je riba bila duga oko dva metra, što nije mnogo jer njena maksimalna dužina može dostići i 15 metara.
Ova neobična riba nosi nadimak "Riba sudnjeg dana", a pravo ime joj je Riba pojas ili Regalecus glesne.
 
Reč je o retkoj ribi koje se hrani planktonima.
 
 
Kako se vidi na snimku riba je imala nekoliko rupa na telu, za koje se pretpostavlja da su tragovi ugriza ajkule.
 
"Ronio sam sa grupom i odmah smo prepoznali zemljotresnu ribu. Bio je to veoma poseban susret, jer je nikada u životu nisam video svojim očima", rekao je jedan od ronilaca za Indipendent.
 
Za ovo neobično i retko morsko stvorenje postoji verovanje da predskazuje zemljotrese i druge prirodne katastrofe jer se približava obali pre cunamija i drugih katastrofa.  Međutim nauka do danas nije potvrdila ovu teoriju.
 
Riba pojas (Regalecus glesne) je dubokomorska riba koštunjača iz porodice pojaseva (Regalecidae), reda Lampridiformes. Vrpcoliko telo srebrne boje s crnim pegama dugo je do 12 m, a ponekad i do 15 m i teško do 275 kg. Na koži nema krljušti, leđna peraja su vrlo dugačka, a analna nedostaju. Nastanjuje sve svetske okeane na dubinama od 1.000 m. Hrani se isključivo zooplanktonom, koji filtrira krećući se okomito prema površini.

Teme

riba
  • B

    21.07.2023 16:25
    V
    Kod nas takve ribe uglavmom nose skupa odela i kravate nazivaju se "ELITA" Nase "ELITE"ne najavljuju ,,one donose KATASTROFU

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.