VIDEO: Najusamljeniji lav na svetu nakon pet godina provedenih u betonskoj ćeliji stigao u utočište

Lav Ruben, koji se nazivao "najusamljenijim lavom na svetu", u avgustu je nakon pet godina provedenih u napuštenom zoološkom vrtu konačno stigao u utočište.
Ruben je pet godina bio u napuštenom zoološkom vrtu u Jermeniji, a sada je konačno slobodan nakon što je transportovan u utočište u Južnoj Africi. 
Organizacija Animal Defenders International (ADI) je saopštila da je 15-godišnji Ruben bio jedina preostala životinja u privatnom zoološkom vrtu koji je zatvoren pre pet godina. Za ostale životinje je dom pronađen, ali nijedna od ovih lokacija nije imala mesta za Rubena.
Zbog toga je ovaj lav proveo pet godina u betonskoj ćeliji, što je negativno uticalo na njegovu pokretljivost usled neuhranjenosti i nedostatka vežbe.
 
"Lavovi su najdruštvenije velike mačke, žive u porodicama u divljini. Zato je Rubenu sigurno bilo užasno teško što nije imao kontakt i komunikaciju s drugim lavovima", izjavio je predsednik ADI-ja Jan Krejmer.
 
Srećom, "najusamljeniji lav na svetu" je dobio pomoć organizacije ADI i kompanije Qatar Airways Cargo, koji su osigurali Rubenovo putovanje od Jermenije do ADI-jevog rezervata za divlje životinje u Fri Stejtu u Južnoj Africi.
 
Nakon što je stigao u avgustu, Ruben se privikava na svoj novi dom u prirodnom okruženju i oporavlja se od godina usamljenosti u zoološkom vrtu. U utočištu veličine 184 hektara žive 32 spasena lava i tigra.
 
 
Lava su pregledali veterinari u Pretoriji, a njegovo novo stanište je opremljeno rampama i ogradama kako bi se pomoglo lavu da ostane aktivan na siguran način dok vežba pokretljivost.
 
"Ruben je počeo da riče, njegova jutarnja rika postaje sve glasnija kako mu se vraća samopouzdanje. Videti ga kako prvi put hoda po travi, čuje glasove svoje vrste s afričkim suncem na leđima, izazvalo je suze", rekao je Krejmer.
Držanje lava se od dolaska u Južnu Afriku potpuno promenilo i više ne oseća strah.
 
"Njegova odlučnost da hoda je inspirativna. Ako se spotakne ili padne, samo se podigne i nastavi dalje. On je pravi heroj, za samo nekoliko dana se njegovo kretanje popravilo. Znamo da će ovo biti dug put i zahtevaće veterinarski tretman, ali početak Rubenovog novog života nije mogao biti bolji", zaključio je Krejmer.
  • Marija

    28.09.2023 12:08
    Ruben, oprosti ako mozes ljudima, egoistima , odvojili su te od tvog stanista, mucili te , zivio si neprirodno , nisi se kretao, sad imas sansu da ozivis svoje nogice divne, zivi sada ako mozes normalno, volim te❤️
  • Bosanac

    13.09.2023 02:12
    Zašto ne ukinu zoološke vrtove, muče jadne životinje da bi ih debili i retardi iz gradova gledali za svoju zabavu...
  • Mirkoni

    12.09.2023 07:33
    TUGA
    Zaista mi je bilo beskrajno tuzno gledanje snimka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.