Uginula ženka retke vrste kita povređena ribarskom opremom

Jadna mlada ženka retke vrste kita je nađena mrtva kod američke obale severnog dela Atlantskog okeana.
Uginula ženka retke vrste kita povređena ribarskom opremom
Foto: Pixabay
Pretpostavlja se da je uginula jer povrede ukazuju na to da se verovatno upetljala u ribolovnu opremu, što je jedna od najvećih opasnosti za tu vrstu kitova koja nestaje, saopštile su federalne vlasti SAD.
 
Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da je obaveštena o uginuloj ženki severnoatlantskog ledenog kita (Eubalaena glacialis). Tih kitova je ostalo manje od 360 u svetu.
Broj tih kitova je opao za četvrtinu od 2010. do 2020. godine, a njihovo spasavanje je fokus grupa aktivista. Organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju strože zakone o brzini plovila s kojima se kitovi sudaraju i o komercijalnom ribolovu.
 
Neke industrije su se suprotstavile strožim zakonima. Prošle godine, savezni žalbeni sud je stao na stranu komercijalnih ribara koji hvataju jastoge i rakove i kažu da bi predložena ograničenja u cilju spasavanja kitova mogla da ih izbace iz posla.
Severnoatlantski ledeni kitovi su nekada bili mnogobrojni uz istočnu obalu SAD, ali su desetkovani tokom ere komercijalnog ribolova i sporo se oporavljaju. Decenijama su zaštićene Zakonom o ugroženim vrstama.
 
Gubitak mlade ženke je posebno razoran, rekao je Gib Brogan, direktor kampanje udruženja "Oceana".
 
Odrasli primerci te vrste kitova prosečno su dugački 13 do 16 metara i teški od 40 do 70 tona.

Teme

kit

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.