Prošle godine porastao broj neizazvanih smrtonosnih napada ajkula

Broj smrtnih slučajeva od neizazvanih napada ajkula širom sveta 2023. porastao je na gotovo dvostruko više od proseka prethodnih pet godina.
 Prošle godine porastao broj neizazvanih smrtonosnih napada ajkula
Foto: Pixabay
To pokazuju podaci Međunarodne datoteke o napadima ajkula (ISAF) koju vodi Univerzitet Florida.
 
Prema sada objavljenim podacima, istraživači ISAF-a potvrdili su 14 smrtnih slučajeva povezanih s ajkulama, uključujući 10 kategorisanih kao neizazvanih. Brojka je gotovo dvostruko veća od proseka od šest neizazvanih smrtnih slučajeva godišnje u periodu od 2018. do 2022.
U izveštaju ISAF-a stoji da je bilo 69 neizazvanih ugriza ajkula i 22 ugriza koji su izazvani, odnosno posledica su pokušaja čoveka da uspostavi neku interakciju s ajkulom. Brojka je u skladu s prosekom od 63 napada godišnje u petogodišnjem periodu od 2018. do 2022. godine.
 
"Ovo je unutar raspona normalnog broja ugriza, iako su smrtni slučajevi ove godine pomalo uznemirujući", rekao je Gevin Nejlor, direktor programa istraživanja ajkula Prirodnjačkog muzeja Floride.
Većina napada dogodila se u Sjedinjenim Državama, 36 uključujući dva smrtonosna, i Australiji, u kojoj je bilo 15 napada uključujući četiri smrtonosna. Tri od četiri smrtna slučaja u Australiji dogodila su se zbog napada belih ajkula na surfere, rekao je ISAF.
 
Tri australijska smrtna slučaja dogodila su se oko poluostrva Eyre blizu obale južne Australije, zabačenog odredišta za surfovanje u kom žive kolonije foka i bele ajkule.
 
"Ako bela ajkula ide za fokom i foka to zna, bela ajkula nema šanse. Foke su stvarno okretne, pa stradaju samo oni koji se zafrkavaju i nepažljivo se vrte uz površinu. A tako nekako izgleda surfer", rekao je Nejlor.
 
Većina ugriza (42 odsto) bila je povezana sa surfovanjem i drugim sportovima na dasci, dok su plivači žrtve u 39 odsto incidenata, pokazuju podaci.
 
Rizik od ugriza ajkule i dalje je veoma nizak, saopštio je univerzitet, naglašavajući da je verovatniji dobitak na lutriji nego biti napadnut od ajkule.
  • Biolog

    07.02.2024 09:33
    Naucna cinjenica je da su ajkule razdrazljivije zbog porasta temperature+ sve smo im pojeli iz mora..tako da nista cudno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.