Hrvatska: Većina glavatih kornjača uginula zbog zaplitanja u ribarske mreže

Većina glavatih kornjača pronađenih 11. februara na obali uvale Sakarun na Dugom otoku u Hrvatskoj uginula je najverovatnije zbog zaplitanja u ribarske mreže.
Hrvatska: Većina glavatih kornjača uginula zbog zaplitanja u ribarske mreže
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo su saopštili iz Javne ustanove za zaštitu prirode Zadarske županije Natura Jadera.
 
"Dve kornjače uginule su pre više od mesec dana i kod njih usled autolize tkiva patolozi nisu bili u mogućnosti da utvrde eventualne patološke promene. Ostale kornjače uginule su pre pet do 15 dana", navodi se u izveštaju patologa.
Ta procena, ističe se, zavisi od puno spoljašnjih faktora, poput temperature mora i vazduha i ne mora biti u potpunosti tačna.
 
Kornjače su različite veličine, najveća je dužine oklopa 74, a najmanja 33 centimetra. Dve najmanje procenjene su starosti oko pet, a ostale između 10 i 15 godina. One su dobro uhranjene.
Kod najmanje kornjače utvrđene su patološke promene sepse nakon invaginacije creva.
 
Od svih kornjača uzeti su tkiva i organi za dodatne laboratorijske pretrage, nakon kojih će se više znati o njihovom zdravstvenom stanju.
 
Na obdukciju u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu je s Dugog otoka dopremljeno sedam kornjača. Transport su organizovali JU Natura Jadera, Komunalno društvo Dugi otok Zverinac i Agroproteinka.
 
Glavate kornjače provode zimske mesece u stanju usporenog metabolizma na morskom dnu. U tom razdoblju retko izranjaju na površinu kako bi udahnule vazduh.
 
"Kornjače koje u takvom stanju završe u koči vrlo su usporene i ostavljaju utisak da nisu žive. Vraćanje takvih jedinki natrag u more može dovesti do njihovog utapanja. Ribari bi trebalo da ih zadrže na palubi neko vreme, idealno u položaju gde su leđa nešto više od glave, što olakšava izbacivanje vode iz pluća te ih pustiti natrag u more nakon što se ponovno aktiviraju", objašnjavaju stručnjaci.

Procenjuje se da se ribarske mreže u Jadranskom moru svake godine ulovi više od 5.000 morskih kornjača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.