Novi Zeland dobio prvu bolnicu za kivije

Prva bolnica za ptice kivi otvorena je na Novom Zelandu, a prvi pacijent je bilo pile sa nadimkom "Spleš", koje je palo u bazen.
Prvi pacijent nove bolnice, "Spleš", povređen je kada se provukao kroz ogradu i potom upao u filter bazena. Mali kivi je dobio ime u bolnici, gde je kratko lečen i potom pušten.
 
Populacija te dugokljune ptice je u porastu, posle godina ugroženosti vrste, a to je podstaklo otvaranje specijalizovane veterinarske bolnice u Kerikeriju, severno od Oklanda.
"Neke ptice udare automobili. Što je više kivija, veća je verovatnoća da će nekima biti potrebna pomoć", rekla je koordinatorka udruženja za kivije (Kiwi Coast) Ngejri Salivan.
 
"Želeli smo da budemo sigurni da će kiviji dobiti negu koja im je potrebna", dodala je ona.
To je prva bolnica te vrste na Novom Zelandu, rečeno je AFP-u u Ministarstvu za zaštitu prirode.
 
Bolnica je izgrađena na severu zemlje gde živi oko 10.000 smeđih kivija. Na celom Novom Zelandu ima ih ukupno oko 26.000.
 
Ta vrsta ptice se smatra ranjivom, jer može da bude lak plen predatora kao što su tvor i lasica.
 
Vlasnicima pasa na Novom Zelandu ponuđena je obuka kako bi naučili svoje ljubimce da ne napadaju kivi ptice koje ne lete.
 
Bolnicu inače vode volonteri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.