Dokazano da slonovi sahranjuju svoje mladunce i oplakuju ih

Istraživanja su pokazala da slonovi sahranjuju svoje uginule mladunce.
Dokazano da slonovi sahranjuju svoje mladunce i oplakuju ih
Foto: Pixabay
Istraživači u indijskoj regiji Bengal otkrili su pet mesta na kojima su izvršena "sahranjivanja" između 2022. i 2023. godine, piše u studiji koja je objavljena u časopisu "Journal of Threatened Taka". 
 
Tim je otkrio da je krdo slonova nosilo uginulo mladunče za trup i noge pre nego što su ga zakopali u zemlju, s nogama okrenutim nagore.
"Na osnovu nekonvencionalnog posmatranja, digitalnih fotografija, terenskih beležaka i izveštajima s obdukcije, videli smo da su leševi mladunaca zakopani u ležećem položaju, bez obzira na razloge uginuća", napisali su autori studije Parvin Kasvan i Akašdip Roj. U jednom slučaju, krdo je glasno urlikalo oko zakopanog mladunca. 
 
Slonovi, koji žive u zbijenim krdima, poznati su po tome što tuguju za svojim mrtvima, ali studija je primetila da su sahranjeni samo mladunci jer im je bilo nemoguće da premeste odrasle. Istraživanje nije otkrilo nijedan znak "direktne ljudske intervencije" ni u jednom od pet uginuća mladunaca.
Uočeni su jasni otisci stopala između 15 i 20 slonova oko mesta "sahranjivanja". 
 
Tim je dodao kako su mladunci uginuli zbog otkazivanja više organa. Slonovi su zakopali mladunce u kanale za navodnjavanje na plantažama čaja, stotinama metara udaljenih od najbližih ljudskih naselja.
 
Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posećuju leševe svojih prijatelja iz krda u različitim fazama raspadanja, ali je ova studija otkrila druga različita ponašanja u odnosu na proučavano krdo. U svih pet slučajeva krdo je "otišlo s mesta sahrane u roku od 40 minuta", a kasnije je izbeglo povratak u to područje i, umesto toga, migriralo je u drugim smerovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.