Najstarija džinovska panda u Japanu uginula pre planiranog povratka u Kinu

Najstarija džinovska panda u Japanu, Tan Tan, uginula je u 28. godini u zoološkom vrtu u Kobeu, pre planiranog povratka u Kinu koji je pre nekoliko godina odložen zbog lečenja, saopštio je zoo vrt.
Najstarija džinovska panda u Japanu uginula pre planiranog povratka u Kinu
Foto: Pixabay
Panda Tan Tan je 2000. godine dovedena iz Kine u zoološki vrt Oji radi unapređenja reproduktivog procesa, navodi agencija Kjodo.
 
Bilo je planirano da ova panda bude vraćena u matičnu zemlju u julu 2020. godine, ali je Tan Tanovo putovanje u Kinu odloženo zbog pandemije koronavirusa.
Zoološki vrt je 2021. godine saopštio da Tan Tan dobija lekove zbog srčanog oboljenja i panda je, nakon razgovora uprave zoološkog vrta i kineskih zvaničnika koji su uvažili potrebu za medicinskim tretmanom i priznali rizike transporta ostarele životinje, ostala u Japanu.
Nije sigurno koliko dugo žive velike pande u divljini, ali su naučnici sigurni da žive kraće nego u zatočeništvu. Pojedini primerci u zoo vrtovima živeli su i duže od 35 godina.
 
Apsolutna rekorderka je ženka po imenu Đia Đia iz Okeanskog parka u Hongkongu, koja je uginula u 38. godini života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.