Pauk nosferatu se munjevitom brzinom širi Nemačkom: Koliko je opasan?

Jedna vrsta velikog pauka vrtoglavom brzinom se širi u Nemačkoj - i to po kućama, jer voli toplotu.
O pauku koji se u Nemačkoj naziva nosferatu poslednjih godina često se piše u nemačkim medijima, ne samo zbog njegovog upečatljivog imena, nego uglavnom zbog njegove impozantne veličine: samo telo može da dostigne gotovo dva centimetra, a raspon njegovih osam nogu i do šest centimetara. Osim toga, spada u paukove koji grizu.
 
A sada je u studiji nemačkog Udruženja za zaštitu prirode (NABU) objavljenoj u časopisu "Frontiers in Arachnid Science" zaključeno da se ovaj pauk u poslednje dve godine vrtoglavom brzinom raširio po celoj Nemačkoj, i to mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo, prenosi Dojče vele.
Otkud ovaj pauk u Nemačkoj?
 
Do pre 20 godina, Zoropsis spinimana, kako glasi njegov naučni naziv, živeo je samo u sredozemnoj regiji. Međutim, u međuvremenu je osvojio i sever - verovatno u početku kao slepi putnik u saobraćaju. Postao je profiter klimatskih promena. Prvi put je otkriven u Frajburgu 2005, gradu koji važi za najtopliji u Nemačkoj.
 
To je druga najveća vrsta pauka u Nemačkoj. Zbog tipičnog uzorka na prednjem delu njegovog tela, u Nemačkoj je dobio ime "nosferatu", po poznatom nemačkom filmskom vampiru.
Da li je opasan?
 
Nosferatu je jedna od retkih vrsta pauka u Nemačkoj koja ugrizom može da probije ljudsku kožu. Otrovan je, ali gotovo svi pauci su otrovni i koriste svoj otrov prilikom lova. Ali to nije razlog za uzbunu: otrov nosferatua nije opasan za ljude.
 
Oni koje je ugrizao opisali su da je ugriz bolan otprilike kao ubod ose, pčele ili komarca. Opasno je kad ugrize nekoga s alergijom.
 
Ako vas pauk ipak ugrize, zahvaćeno područje treba ohladiti i potražiti medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije.
 
Nosferatu voli toplotu
 
U južnoj Evropi ili severnoj Africi, pauk nosferatu živi u šumama koje nisu guste i preko dana se krije ispod kore drveta i kamenja.
 
U Nemačkoj je do sada obično viđan u zatvorenom prostoru, verovatno zato što voli toplotu. Ali isto tako je moguće da se jednostavno u kući ili zgradi lakše uoči nego u prirodi.
 
Nosferatu je aktivan noću, a preko dana se krije. Posebna karakteristika je da može da se kreće po glatkim i vertikalnim površinama poput stakla, na primer po prozoru. Ima lepljive dlačice na nogama. Majstor je u penjanju i nekoliko puta je pronađen na trećem i četvrtom spratu.
 
Nosferatu pauk pripada porodici pauka lovaca, ali on ne gradi mreže kako bi uhvatio svoj plen, već nepomično vreba svoj plen i onda munjevito napada.
 
Nosferatu ipak plete: nakon parenja u jesen, ženka oko svojih 20 do 50 jaja isprede plavičastu čauru i onda ih čuva do svoje smrti. Paukovi se izlegu nakon četiri do šest nedelja.
Šta ako ga nađete u stanu, kući ili garaži?
 
Ako naiđete na pauka nosferatu u svom stanu - ne paničite. Naravno, direktan kontakt treba izbegavati.
 
I ovaj pauk se može lako, ali pažljivo izneti iz kuće. Poklopite ga, na primer, čašom ili teglom, ispod podvucite tanji karton i sigurno iznesite pauka napolje, jer su pauci korisni u prirodi. Donekle čak može biti koristan i u kući: jede muve,  druge insekte i pauke.
  • Ranko

    22.04.2024 14:41
    Ako ga nađem u kući, ne paničim, zovem vatrogasce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.