Pauk nosferatu se munjevitom brzinom širi Nemačkom: Koliko je opasan?

Jedna vrsta velikog pauka vrtoglavom brzinom se širi u Nemačkoj - i to po kućama, jer voli toplotu.
Pauk nosferatu se munjevitom brzinom širi Nemačkom: Koliko je opasan?
Foto: Wikipedia (Hectonichus)
O pauku koji se u Nemačkoj naziva nosferatu poslednjih godina često se piše u nemačkim medijima, ne samo zbog njegovog upečatljivog imena, nego uglavnom zbog njegove impozantne veličine: samo telo može da dostigne gotovo dva centimetra, a raspon njegovih osam nogu i do šest centimetara. Osim toga, spada u paukove koji grizu.
 
A sada je u studiji nemačkog Udruženja za zaštitu prirode (NABU) objavljenoj u časopisu "Frontiers in Arachnid Science" zaključeno da se ovaj pauk u poslednje dve godine vrtoglavom brzinom raširio po celoj Nemačkoj, i to mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo, prenosi Dojče vele.
Otkud ovaj pauk u Nemačkoj?
 
Do pre 20 godina, Zoropsis spinimana, kako glasi njegov naučni naziv, živeo je samo u sredozemnoj regiji. Međutim, u međuvremenu je osvojio i sever - verovatno u početku kao slepi putnik u saobraćaju. Postao je profiter klimatskih promena. Prvi put je otkriven u Frajburgu 2005, gradu koji važi za najtopliji u Nemačkoj.
 
To je druga najveća vrsta pauka u Nemačkoj. Zbog tipičnog uzorka na prednjem delu njegovog tela, u Nemačkoj je dobio ime "nosferatu", po poznatom nemačkom filmskom vampiru.
Da li je opasan?
 
Nosferatu je jedna od retkih vrsta pauka u Nemačkoj koja ugrizom može da probije ljudsku kožu. Otrovan je, ali gotovo svi pauci su otrovni i koriste svoj otrov prilikom lova. Ali to nije razlog za uzbunu: otrov nosferatua nije opasan za ljude.
 
Oni koje je ugrizao opisali su da je ugriz bolan otprilike kao ubod ose, pčele ili komarca. Opasno je kad ugrize nekoga s alergijom.
 
Ako vas pauk ipak ugrize, zahvaćeno područje treba ohladiti i potražiti medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije.
 
Nosferatu voli toplotu
 
U južnoj Evropi ili severnoj Africi, pauk nosferatu živi u šumama koje nisu guste i preko dana se krije ispod kore drveta i kamenja.
 
U Nemačkoj je do sada obično viđan u zatvorenom prostoru, verovatno zato što voli toplotu. Ali isto tako je moguće da se jednostavno u kući ili zgradi lakše uoči nego u prirodi.
 
Nosferatu je aktivan noću, a preko dana se krije. Posebna karakteristika je da može da se kreće po glatkim i vertikalnim površinama poput stakla, na primer po prozoru. Ima lepljive dlačice na nogama. Majstor je u penjanju i nekoliko puta je pronađen na trećem i četvrtom spratu.
 
Nosferatu pauk pripada porodici pauka lovaca, ali on ne gradi mreže kako bi uhvatio svoj plen, već nepomično vreba svoj plen i onda munjevito napada.
 
Nosferatu ipak plete: nakon parenja u jesen, ženka oko svojih 20 do 50 jaja isprede plavičastu čauru i onda ih čuva do svoje smrti. Paukovi se izlegu nakon četiri do šest nedelja.
Šta ako ga nađete u stanu, kući ili garaži?
 
Ako naiđete na pauka nosferatu u svom stanu - ne paničite. Naravno, direktan kontakt treba izbegavati.
 
I ovaj pauk se može lako, ali pažljivo izneti iz kuće. Poklopite ga, na primer, čašom ili teglom, ispod podvucite tanji karton i sigurno iznesite pauka napolje, jer su pauci korisni u prirodi. Donekle čak može biti koristan i u kući: jede muve,  druge insekte i pauke.
  • Ranko

    22.04.2024 14:41
    Ako ga nađem u kući, ne paničim, zovem vatrogasce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.