Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.
Italija zabranjuje jogu sa štencima
Foto: Pixabay
Ministarstvo je reklo da je svesno da organizatori često "pozajmljuju" štence od uzgajivača. Ali budući da joga sa štencima "poboljšava dobrobit", treba je smatrati nekom vrstom "terapije uz pomoć životinja", koju po zakonu mogu sprovoditi samo odrasle životinje, piše BBC.
 
"Puppy yoga" obično uključuje štence koji se slobodno kreću tokom časa joge i ponekad su uključeni u poze koje korisnici izvode, a često nakon joge sledi igra sa štencima. 
Ministarstvo je zatražilo od regionalnih vlasti da izvrše provere kako bi osigurali da se časovi joge sa štencima ne održavaju.
 
Italijanski Nacionalni odbor za zaštitu životinja pozdravio je odluku. Citirao je stručnjakinju za pse Giusy D'Angelo koja je rekla da je joga sa štencima "fizički i psihički stresno iskustvo" za životinje. Takođe je rekla da postoji rizik da se učesnici zanesu i usvoje životinje.
 
"Ljude preplavi talas emocija nakon što su doživeli prijatan osećaj iz neposredne blizine štenca. To ih može navesti da donesu odluku bez stvarnog razmišljanja o implikacijama i posledicama", rekla je D'Angelo.
Takođe je upozorila da se štenci koji se koriste na časovima joge često ne prevoze na siguran način, a organizatori im ponekad ne daju dovoljno vode za piće. 
 
"Ova vrsta aktivnosti je štetna za dobrobit pasa i donosi finansijsku prednost samo onima koji vode kurseve", dodala je ona.
 
Prošlog jula britansko Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) pozvalo je ljude da razmotre aktivnosti koje su alternative "puppy yogi". Iako organizatori tvrde da psi uživaju u druženju povezanom s drevnom indijskom veštinom, RSPCA tvrdi da kod joge sa štencima "ne postoji ništa što bismo smatrali korisnim za te životinje".
  • Slucaj

    05.05.2024 11:04
    Brate, kad sve mora da se dovede do perverzije. Vise nista ne moze normalno da se radi nego moraju da se izmisljaju novi nacini da bi se ljudi zadovoljili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja