Španija se sve više odriče borbi s bikovima: Ukinuta novčana nagrada za toreadore

Španija je ove nedelje ukinula godišnju nagradu za borbu s bikovima što je izazvalo nezadovoljstvo konzervativaca koji se zalažu za očuvanje te tradicije koju smatraju oblikom umetnosti.
Španija se sve više odriče borbi s bikovima: Ukinuta novčana nagrada za toreadore
Foto: Pixabay
Borba bikova - u kojoj matador u sjajnoj odeći obično na kraju ubije životinju - za jedne je kulturna tradicija koju treba očuvati, a za druge okrutni ritual kojem nema mesta u modernom društvu.
 
Ministarstvo kulture saopštilo je da je svoju odluku o ukidanju nagrade utemeljilo na "novoj društvenoj i kulturnoj stvarnosti u Španiji" gde je porasla zabrinutost zbog dobrobiti životinja, a posećenost većine arena za borbe s bikovima opala.
"Mislim da je to osećaj većine Španaca koji sve manje razumeju zašto se u našoj zemlji praktikuje mučenje životinja..., a još manje zašto se to mučenje nagrađuje javnim novcem", rekao je ministar kulture Ernest Urtasun na mreži X.
 
Nacionalna nagrada dolazila je u obliku 30.000 evra i dodeljivala se slavnim toreadorima ili kulturnim udruženjima povezanim s tradicijom borbe s bikovima. Nedavno je to postalo odlučujuće pitanje u špaskim kulturnim ratovima, sukobljavajući leve stranke i konzervativce koji podržavaju tradiciju.
Borja Semper, portparol opozicione konzervativne Narodne stranke (PP), rekao je novinarima da potez vlade pokazuje da ona "ne veruje u kulturnu raznolikost ili slobodu", te da će njegova stranka vratiti nagradu čim ponovo dođe na vlast. 
 
Vođa PP-a za regiju Aragon Jorge Azcon rekao je da će uvesti drugu nagradu. 
 
"Tradicija bi trebalo da bude nešto što nas spaja, a ne razdvaja", rekao je on. 
 
Protivljenje borbama s bikovima poraslo je i u Latinskoj Americi, gde je tradicija izvezena u 16. veku, kao i u južnoj Francuskoj, gde se proširila u 19. veku. 
 
U Španiji je prosečni ljubitelj borbi s bikovima postao stariji, a broj festivala borbi s bikovima pao je za trećinu između 2010. i 2023.
  • svedok saradnik

    05.05.2024 17:11
    Napokon i nešto pametno da se pročita iz dešavanja u svetu,samo me strah da mitrović na uvede tu borbu bikova u srbiju,jer to će kako on ume da kaže da poveća gledanost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.