Po uzoru na kinesku "panda diplomatiju": Malezija želi da poklanja orangutane

Malezija je rekla da planira početi da počne da daje orangutane na poklon glavnim trgovačkim partnerima koji kupuju njeno palmino ulje.
Po uzoru na kinesku "panda diplomatiju": Malezija želi da poklanja orangutane
Foto: Pixabay
Ministar Johari Abdul Gani rekao je da se zemlja nada da će stvoriti istu dobru volju kao Kina svojom "panda diplomatijom".
 
Organizacija za zaštitu prirode WWF kaže da bi fokus trebalo da bude na zaštiti orangutana u njihovom prirodnom staništu. Veliki čovekoliki majmuni, koji potiču iz Malezije i Indonezije, kritično su ugrožena vrsta jer su seča i poljoprivredna ekspanzija, posebno za plantaže palminog ulja, krive za smanjenje prirodnih prašuma u kojima žive.
S imenom koje znači "čovek iz šume", postoji oko 105.000 orangutana na ostrvu Borneo i nekoliko hiljada na Sumatri, kaže WWF.
 
Johari je rekao da će glavnim uvoznicima palminog ulja poput Kine, Indije i Evropske unije biti ponuđeni majmuni na poklon.
 
"Ovo će dokazati globalnoj zajednici da je Malezija predana očuvanju bioraznolikosti. Malezija ne može da zauzme odbrambeni pristup pitanju palminog ulja. Umesto toga moramo pokazati zemljama sveta da je Malezija održivi proizvođač palminog ulja i da je predana zaštiti šuma i održivosti životne sredine", napisao je on na Tviteru.
Taj potez se smatra gestom dobre volje da se te zemlje uvere da je Malezija ozbiljna u pogledu razvoja svoje privrede i znakom njene želje da ovu ugroženu vrstu održi na životu. Nije neprirodno misliti da bi se vrsta meke moći povezana s kineskom panda diplomatijom mogla iskoristiti s orangutanima. Ali grupe za očuvanje izrazile su zabrinutost zbog plana.
 
"WWF podržava očuvanje divljih životinja i želi da podstakne da se trgovački partneri dovedu u Maleziju kako bi podržali ovu inicijativu, za razliku od slanja orangutana iz zemlje", stoji u izjavi koju prenosi Rojters.
 
I "Justice for Wildlife Malezija" rekla je agenciji da plan zahteva dodatna istraživanja i pozvala vladu da razmotri alternativne diplomatske mere.
 
Palmino ulje se koristi u širokom spektru proizvoda - u hrani kao što su čokolada i margarin, kao i u kozmetici i sapunu. Vrlo je laka za uzgoj, a uspeva u tropskim područjima. Njegovo širenje dovelo je do uništenja prirodne prašume, a plantaže se često opisuju kao zelene pustinje jer nemaju ništa od bioraznolikosti šuma koje su zamenile.
  • Orangutan

    12.05.2024 10:15
    Čovek iz Šume
    Da poklone i nama jednog i da ga izaberemo za predsednika i premijera zajedno jer je sigurno pametniji i mudriji od svih onih od 90te do danas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.