VIDEO: Prvi put ikada snimljena porodica oblačastih leoparda - mama i dva mačeta

Organizacija za zaštitu prirode, Orangutan Foundation, uspela je po prvi put ikada da snimi porodicu ugroženih sundskih oblačastih leoparda s Bornea (Neofelis diardi borneensis).
VIDEO: Prvi put ikada snimljena porodica oblačastih leoparda - mama i dva mačeta
Foto: Pixabay (ilustracija)
Organizacija je postavila skrivene kamere u Nacionalnom parku Tanjung Puting na Borneu, a 9. aprila jedna od kamera uhvatila je prizor ženke sundskog oblačastog leoparda koja prolazi kroz tropsku šumu sa dva mladunca.
 
Kako navodi Live Science, prethodni snimci s tog područja prikazuju zasebne jedinke ove ugrožene vrste, ali ovo je prvi put da je snimljena cela porodica, što daje nadu za opstanak sundskih oblačastih leoparda.
Prema Svetskoj organizaciji za zaštitu prirode, sundski oblačasti leopard ima dve podvrste: jedna se nalazi na Borneu, a druga na Sumatri. Ove velike mačke imaju prepoznatljivo žućkasto-smeđe krzno s nepravilnim crnim krugovima koji podsećaju na oblake i koji na vratu prelaze u duple pruge.
 
Sundski oblačasti leopardi su vešti lovci s fleksibilnim zglobovima, a njihovi gležnjevi mogu da se zarotiraju za 180 stepeni, što im olakšava spuštanje s drveća. Oni su najveće mačke na području Bornea i obično se hrane majmunima, drugim mačkama i glodarima. 
Anksijus Joga Perdana, jedan od istraživača iz organizacije Orangutan Foundation, rekao je da sundski oblačasti leopardi igraju ključnu ulogu u održavanju ekosistema jer su najveći predatori na Borneu.
 
Malo se zna o sundskim oblačastim leopardima jer su najaktivniji noću. Naučnici veruju da se razmnožavaju tokom cele godine i da polnu zrelost dostižu u uzrastu od dve godine. Međutim, zbog krivolova i krčenja šuma, retko dožive polnu zrelost.
 
 
Iako je gubitak staništa doveo do drastičnog smanjenja populacije ove već ugrožene vrste, istraživači ne gube nadu za opstanak.
 
"Činjenica da možemo da vidimo ženku i njene mladunce dokaz je da su zdravi i da se aktivno razmnožavaju", izjavio je Perdana.
  • Haha

    11.06.2024 14:44
    Boze kakva divna stvorenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.