Šta je pojelo veliku belu ajkulu?

Misteriozna životinja koja je ubila i pojela 2.7 metara dugu veliku belu ajkulu je super-predator kog se plaše čak i najkrvoločnije životinje poput velike bele ajkule.
Misteriozna životinja koja je ubila i pojela 2.7 metara dugu veliku belu ajkulu je super-predator kog se plaše čak i najkrvoločnije životinje poput velike bele ajkule.

Sudeći po naučnicima koji su istraživali ovaj zbunjujuć slučaj, u pitanju je "kolosalna velika bela ajkula". Originalni video koji se bavi ovom temom deo je dokumentarca "The search for the oceans super predator" koji je producirao ABC. Dokumentarac prati naučne napore da popišu sve velike bele ajkule u Australiji kao i potragu za ubicom velike bele ajkule koja je bila obeležena četiri meseca ranije sa uređajem koji je pratio njenu lokaciju, dubinu i temperaturu.

Kada su otkrili ovu "crnu kutiju" na plaži, podaci su zbunili naučnike. Sve je ukazivalo na to da je nešto pojelo ajkulu. Međutim, šta je tačno moglo da usmrti i pojede ovog predatora? Tek kasnije je dodatna istraga migracije većih belih ajkula koja je došla u region gde je ubijena velika bela ukazala na identitet misterioznog ubice.

Naučnici tvrde da se novi podaci poklapaju sa podacima praćenja nestale ajkule: telesna temperatura ovih velikih belih ajkula je bila identična a veličina ove džinovske bele ajkule – koja je dugačka 4.9 metara i teška preko 2 tone, omogućavala joj je da izvede istu putanju pri identičnoj brzini zabeleženu na uređaju za praćenje.

Ovi zaključci imaju smisla pošto jedina životinja koja bi mogla da pojede ajkulu jeste druga ajkula, samo veća. Što je ajkula veća, ona je veći nasilnik.

Dokumentarac takođe pokazuje kako manje ajkule istog trenutka napuštaju određeni deo okeana kada osete prisustvo džinovske ajkule. Kada je u pitanju veća ajkula koja bi pojela drugu, manju ajkulu, dokumentarac nudi nekoliko teorija. Možda je u pitanju bila teritorijalna borba. Možda čak i napad izazvan glađu.

Na samom kraju, naučnici dolaze do možda najuverljivijeg zaključka: Velike ajkule jedu male ajkule.

  • 14.06.2014 21:33
    Nenad Canak.
  • Seljo

    10.06.2014 16:21
    "Ovi zaključci imaju smisla pošto jedina životinja koja bi mogla da pojede ajkulu jeste druga ajkula, samo veća. Što je ajkula veća, ona je veći nasilnik."

    Postoje snimci i dokazi u kojima se jasno vidi kako Orke dominiraju nad velikim belim ajkulama.
    To znanje prenose sa peraja na peraje.
    Naime one prevrnu ajkulu da bi ova upala u "san",
    letargicno stanje i onda jel...rade sta im je volja. Orke su sofisticirani i superinteligentni predatori koje "strucnjaci" nekako zanemaruju.
    Naravno, mi pojma nemamo sta sve obitava u okeanima. Ali zato znamo da napravimo atomsku bombu. Mnogo smo jaki, bre.
  • A Orka?

    10.06.2014 16:12
    I ako se Orke ne hrane ajkulama one ce ih ubiti bez nekog dvoumljenja ako im se priblize. Doduse, odrasle Orke su mnogo vece od navedenih 4.9 metara i najopasniji morski predator tako da me ne bi cudilo da je ovaj crno-beli sisar u pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.