Tigrica - živahan i znatiželjan prijatelj

Papagaj tigrica je, uz mačku, najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu.
Papagaj tigrica je, uz mačku, najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu.

Tigrice su idealni ljubimci za decu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vek im traje između 10 i 14 godina.

Domovina tigrica je Australija, gde žive u velikim i bučnim jatima. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: žuta, plava, bela, siva.

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potreban je još 1,5 puta veći kavez. Papagajima stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Nabavite svojoj tigrici mnogo igračaka: merdevine, zvonca, ljuljačke... Kavez ne sme da bude na promaji. Tigrica bi  trebalo dnevno da nekoliko sati slobodno leti van kaveza. Obavezno prethodno proverite da li su prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte da koristite deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namenjena za dezinfekciju kaveza.

Vrlo je važno da tigrica prve 2 - 3 nedelje ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vreme možete pridobiti njeno poverenje dajući joj poslastice iz ruke. Posle tog perioda možete je svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete je lako privući ako u kavez stavite neku njenu poslasticu.

Tigrice mogu da nauče da oponašaju ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi od karaktera ptice kao i od vaše upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića pa ako bi ona  bila sama kod kuće više od 5 sati, svakako joj treba nabaviti još jednu da joj pravi društvo.

Tigrice obožavaju da se kupaju ili tuširaju pa im svakako priuštite kupanje u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće (neke više vole hladniju vodu pa isprobajte oba načina).

Tigrice nisu zahtevne što se  tiče hrane: gotova mešavina semenki, sezonsko voće i povrće, kao i omiljeni bar za ptice. Sve voće i povrće mora da bude sveže, neprskano, oprano i osušeno. Ponudite im i minerale i obavezno sipinu kost. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.