Zašto vas maca liže?

Sigurno ste se zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas liže...Evo odgovora.
Sigurno ste se zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas liže...Evo odgovora.

Stručnjaci smatraju da se mačke lizanjem povezuju i socijalizuju. Tako mačka novorođene mačiće liže po njušci i ustima, kako bi ih očistila od sluzi i stimulisala disanje. To je prvi osećaj dodira kojeg se mačka seća. Ona lizanjem obeležava teritoriju i ostavlja miris na mestima gde spava, na posudi iz koje jede, pa tako i na vlasniku.

Lizanje je zapravo znak da se ona u vašem prisustvu oseća bezbedno i smatra vas prijateljem.

Neki stručnjaci veruju da napušteni mačići koji nisu doživeli da ih majka liže, pokazuju ovakvo ponašanje kasnije kada odrastu. Ukoliko ste udomili napuštenu macu, verovatno je to razlog zbog kog vas vaš ljubimac liže.

Međutim, treba obratiti pažnju ako mačka koja vas do sada nije lizala, odjednom počne to da radi prekomerno. Verovatno na taj način ublažava bol pa se preporučuje da se posavetujete sa veterinarom.

Ako je veterinar ustanovio da nisu u pitanju zdravstveni problemi, dozvolite maci da vas liže, jer je to za nju donekle normalno ponašanje... A ako vam to smeta, odvucite joj pažnju igrom.

  • vojvodjanka

    18.07.2014 17:52
    ljubav
    Hvala vam za tekst ja imam macu koja svako jutro kad je nahranim dolazi da se igramo I često puta liže me ja sam znala da je to neki vid ljubavi ali nisam bila igurna,
  • beli

    15.07.2014 19:53
    A ja mislio da treba kontra... :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.