Kandidu treba dobro izgladneti

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu čoveka, ali u malom broju.
Kandidijaza je skoro uvek posledica infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku, počnu intenzivno razmnožavati. Prekomerno razmnožavanje gljivica sprečavaju bakterije stanovnici normalne flore sluzokože i kože, pa stanja koja remete ravnotežu normalne flore idu u korist kandide, jer tada dolazi do njenog razmnožavanja.
 
“Da bi došlo do infekcije, moraju se stvoriti uslovi za njen rast i razmnožavanje. Najčešći uzrok je pad imuniteta kada organizam nije u stanju da održi populaciju kandide na normalnom nivou. Vrlo često je i posledica korišćenja lekova kao što su antibiotici, kortikosteroidi ili imunosupresivi. Nastaje i kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili kao posledica određenih bolesti - dijabetesa, Kušingove bolesti, Adisonove bolesti, hipotireoze i drugih. Češće se javlja kod starih, dece i trudnica”, kaže doktorka Ana Stanković iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku "Jugolab".
 
Kandidijaza može biti posledica savremenog načina života, odnosno ishrane. 
 
“Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove gljivice može biti dugogodišnja loša ishrana bazirana na šećeru, kvascu, belom brašnu, industrijskoj hrani, gaziranim napicima, kao i konzumiranje kafe i alkohola. Zapravo, sve ono što slabi naš imuni sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije”, navodi doktorka Stanković.
 
 
Kandidijaza se može javiti na različitim organima, pa su samim tim i simptomi različiti.
 
Opšti simptomi su nespecifični i nekarakteristični: umor, nedostatak snage, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.
 
Mlečac ili sor javlja se često kod odojčadi i male dece na sluzokoži usta i jeziku u vidu okruglih, beličastih naslaga koje imaju izgled zgrušalog mleka. Ispod su ranice koje su bolne i otežavaju ishranu dece.
 
Kandidijaza kože javlja se obično na prstima nogu i ruku ili na stopalima. Javlja se jasno ograničeno crvenilo, beličaste naslage, vlaženje i svrab. Javlja se često i kod gojaznih osoba, na pregibima ili ispod dojki kod žena.
 
Kandida u crevima je čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu prijatne i utiču na našu svakodnevicu: pojačana nadutost, pojačano stvaranje gasova, proliv, ali i hronični zatvor, podrigivanje, mučnina, bolovi i grčevi u stomaku, žgaravica.
 
Kod infekcije polnih organa kod žena se javljaju peckanje i svrab, pojačan sekret najčešće bele boje. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi ili se mogu pojaviti bele naslage. 
 
Respiratorni simptomi mogu biti: nadražaj na kašalj, suvi kašalj, osećaj knedle i grebanje u grlu, otežano disanje.
 
Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog područja, laboratorijskim pretragama, kao i pregledom stolice i to tri uzastopna uzorka.
 
 
U lečenju ove gljivične infekcije, pored upotrebe lekova, kako kaže naša sagovornica, treba promeniti ishranu. 
 
U terapiji se koriste antimikotici, po antimikogramu. 
 
Poželjno je iz ishrane izbaciti testa i peciva od belog brašna, gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, mleko, jako kisela jela, izbaciti iz ishrane ili drastično smanjiti čokoladu, torte, kolače, kafu, nikotin i alkohol.   
 
Treba koristiti integralni hleb i peciva, jogurt i kiselo mleko sa probioticima, prirodne vitamine i minerale koji imaju dovoljno selena i vitamina C. 
 
“Kandida u crevima najpre treba da se dobro izgladni, to jest treba joj oduzeti omiljenu hranu, a to su šećeri i kvasac. Zatim je uništite prirodnim ili sintetičkim lekovima sa antigljivičnim dejstvom, uz konsultaciju sa svojim lekarom. Organizam ojačajte i alkalizujte, kako biste ubrzali izlečenje i sprečili povratak infekcije, a oštećenu crevnu floru obnovite koristeći zdrave probiotike”, savetuje doktorka Ana Stanković iz "Jugolaba".
 
Laboratorije "Jugolab" nalaze se na nekoliko lokacija u Novom Sadu, kao i u Petrovaradinu, Futogu, Kaću, Bečeju, Senti, Somboru, Apatinu, Subotici, Kuli, Zrenjaninu, Staroj Pazovi, Odžacima, Čačku i Užicu. Više informacija možete pronaći na njihovom sajtu www.jugolab.rs.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.