Znaci da ne unosite dovoljno kalcijuma

Kalcijum je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu koji ima izuzetnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Najčešće ga nalazimo u kostima i zubima.
Većina kalcijuma u ishrani dobija se iz mlečnih proizvoda. Ostali dobri izvori ovog minerala su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Za njegovu apsorpciju i iskorišćavanje u našem telu, potrebni su još neki nutrijenti, poput minerala magnezijuma i fosfora i vitamina D i K. 
 
Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcijuma iz suplemenata, u nešto višim dozama - do 1.200 miligrama, najčešće uz dodatak vitamina D. Adekvatan unos kalcijuma je najvažniji u detinjstvu i periodu adolescencije, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. 
 
Iako povećani unos kalcijuma putem suplemenata kod žena u postmenopauzi ima vrlo mali uticaj na usporavanje smanjenja gustine koštane mase i smanjenje rizika od preloma kostiju, treba biti istrajan kad je reč o adekvatnom unosu jer i mala korist može da bude važna. Stručnjaci su saglasni oko toga da je većinu kalcijuma treba uneti u organizam putem hrane jer je on u hrani dostupan u kombinaciji s drugim materijama koje doprinose njegovom iskorišćavanju u telu. 
 
Smanjene količine kalcijuma u krvi nazivaju se hipokalcemijom, a nedovoljan unos hranom, loša apsorpcija kalcijuma, pojačano izlučivanje kalcijuma ili kombinacija svega navedenog može da prouzrokuje nedostatak ovog važnog minerala. 
 
Kratkotrajan nedovoljan unos kalcijuma hranom ne uzrokuje značajniju pojavu simptoma, s obzirom da su nivoi kalcijuma u našem organizmu strogo kontrolisani. Tačnije, pri nedostatku kalcijuma naš organizam pokreće proces demineralizacije kostiju, odnosno izvlači kalcijum iz njih kako bi održavao optimalnu količinu tog minerala u krvi. 
 
Simptomi nedostatka kalcijuma su: ukočenost i trnjenje u prstima, grčevi mišića, konvulzije, letargija, loš apetit, abnormalan srčani ritam, grčevi grkljana i bronhijalnih cevi, što uzrokuje poteškoće s disanjem, promene u funkciji mozga (depresija, demencija). 
 
Nedovoljan unos kalcijuma primarno utiče na kosti i mišiće, uzrokujući tetaniju, stanje koje karakterišu naizmenični grčevi mišića koji ne mogu da se opuste, naročito mišića ruku i nogu. Bolovi u mišićima i parestezije (utrnulost i trnci) su česti znakovi tetanije. Dugotrajna hipokalcemija može da prouzrokuje osteopeniju, koja ako se ne leči, može da prouzrokuje osteoporozu. 
 
Rizik od lomova kostiju je takođe povećan, naročito kada je reč o starijoj populaciji, a nedostatak kalcijuma može da prouzrokuje i rahitis, iako se ovo stanje više povezuje s nedostatkom vitamina D.
  • Carnivore

    25.07.2017 09:03
    Kad počne da te radi keleraba
    http://zicer.org/wp-content/uploads/2016/05/Cfr5FbVUEAAIA0P.jpg
  • Dragan

    24.07.2017 18:23
    @Veganka
    Volim salatu, nije da ne volim. Ono što ne volim je kada potpisani "vegani" krenu sa objašnjavanjem kako organizam vari. U nekom momentu uvek ide rečenica tipa "mleko je samo majčino mleko", pa "ne varimo meso" i slično.
    Neću se baviti istorijom ljudske vrste i kada je homosapiens počeo da kuva, peče hranu, da radi mužu, i od mleka (raznih domaćih životinja) pravi prerađevine.
    Samo bih podsetio, da naši dedovi (eto, uzimam samo poslednjih 100 godina evolucije), su redovno uzimali razne mesne, mlečne i druge prerađevine. Moj deda je doživeo 86 godina, moja tetka je na 78. i ne namerava da staje.
    A vi nabeđeni vegani, vegetarijanci, cross-fitovci i drugi, samo pustite da jedemo ta hoćemo. A vi takođe jedite šta hoćete. Znam da ćemo vam davati pomen, pre nego vi nama
  • dule

    24.07.2017 16:19
    Evo konačno i ja da se složim sa Vegankom:

    Toliko mleka nam zaista nije potrebno.

    Treba da ostavimo samo toliko da imamo za jogurt (ne ide burek bez jogurta) i sir naravno, kakvo je to meze bez sira (a i sendvič naravno, pice, ...).

    A ostalo što pretekne da izbacimo mlečne rase i počnemo da gajimo angus rasu, što je to prelepo meso, što je to stejk fantastičan.

    Podrška Veganki, napred angus, živeo stejk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).