Bronhitis

Bronhitis je vrlo često oboljenje, koje se javlja samostalno ili kao posledica nekih drugih oboljenja, naročito ako su praćena temperaturom.


U narodu se bronhitis zove kašalj, ali svaki kašalj nije od bronhitisa, pošto sve plućne bolesti mogu da izazovu slabiji ili jači kašalj. 

Najčešće se bronhitis javlja posle gripa ili posle kijavice, tj. posle bolesti koje narod zove nazeb ili prehlada. Kašalj može da nastupi i odmah, u samom početku gripa ili kijavice. U stvari, i grip i kijavica su zarazna oboljenja prouzrokovana specijalnim klicama, sitnim živim bićima, koja za vreme nazeba ili slabljenja organizma počnu da se jače razmnozavaju, pa savladaju organizam i izazovu bolest. 

Pošto su te bolesti prouzrokovane živim klicama, one se mogu prenositi sa bolesnog čoveka na zdravog. Svima su poznate epidemije gripa, kao i kućne epidemije kijavice, jer nije redak slučaj da u jednoj porodici najpre oboli samo jedna osoba, a posle ređaju sve. Zato je potrebno da se čuvamo u prisustvu svake osobe svakoga koja ima grip, nazeb, kijavicu ili kašalj. 

Bronhitis je češći kod male dece nego kod odraslih, stoga što su deca manje otporna i više podležu vremenskim promenama.

Kod starijih ljudi je čest hroničan bronhitis, koji je vrlo dosadna i uporna bolest. 

Kod pušača se javlja jutarnje kašljanje sa ispljuvkom,a to je takođe jedna vrsta bronhitisa. 

Pošto bronhitis nastupa obično kao komplikacija kijavice ili gripa, to se često, pre nego što nastupi kašalj, pojavljuje temperatura, koja traje dva do četiri dana. Kašalj nastaje proširenjem oboljenja - infekcije - iz nosa ili grla na dušnice (bronhije), usled čega je ta bolest i dobila svoje ime, bronhitis, što znači zapaljenje bronhija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.