Šta se događa ako "preskočite" doručak?

Dan bez doručka je kao automobil bez goriva - tako kažu oni koji prvi obrok ne propuštaju.
Šta se događa ako "preskočite" doručak?
Foto: Pixabay
Oni koji ga prespavaju ili u žurbi preskoče ne misle da gube mnogo jer će nadoknaditi ručkom.
 
Da bi smršali ili održali liniju mnogi se zapute u teretanu. Osim toga pojedini izbegavaju i hranu. Naročito doručak. Da li je zdravo vežbanje na prazan stomak i da li je doručak najvažniji obrok proverava RTS najpre u teretani.
 
"Doručak jeste najbitniji obrok, ali ukoliko se odlučite na neki vid treninga ujutru pre doručka, to može da bude neki lagani kardio. Ukoliko radite neki težinski trening tipa krosfit ili trening sa opterećenjem, tada bih preporučio doručak obavezno. Ukoliko ga ne uzmete možete da naškodite mišićima, čak i da ih gubite, a ne obrnuto", tvrdi trener Dragutin Mrdak.
 
U zavisnosti od toga kome šta prija, doručak je važno obaviti pre nego što spakujete torbu za teretanu, savetuje trener. A evo i predloga šta je najbolje jesti.
 
"Najbolje je ugljene hidrate kombinovati tako da budu pre i posle treninga jer će oni da nam daju energiju koja će se lagano oslobađati i nećemo imati nagle padove šećera", savetuje trener.
 
Ne samo kada vežbate, već i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti doručak je neophodan, ističu nutricionisti. Preskakanje prvog obroka početak je stvaranja loših navika.
 
"Telu je potrebna energija kako bi se pokrenulo ujutru, tako da će ono hranljive materije povući iz rezervi, međutim, verovatno oko podneva, imaćemo jako potrebu za hranom i to za slatkišima ili nečim masnim. U takvim situacijama ćemo najčešće posegnuti za nekom brzom hranom ili slatkišima, koji će nas ponovo uvesti u taj loš krug jer će nam naglo podići šećer zatim i spustiti", objašnjava nutricionistkinja Maja Stojanovski.
 
Žurba i kašnjenje najčešći su izgovori onih koji doručak preskaču. Zato da bi privukli mušterije, ali i podstakli ljude da redovno doručkuju u brojnim restoranima osim akcija, dovijaju se i na druge načine.
 
"Stalnim nekim novitetima i ubacivanjem i novih doručaka. Naši najčešći klijenti su poslovni ljudi, mi zapravo doručak služimo od pola devet, tako da je to veoma bitno, jer pre posla ili u toku pauza oko 10 sati bude nam najveće interesovanje za doručak", kaže kuvar Nikola Jovanović.
 
Isto čine i pekare, u kojima dosta više ljudi potraži jutarnji obrok. Bez obzira na to šta izaberete, važno je da doručkujete najkasnije sat vremena po ustajanju. Jer odlaganje doručka i još gore - izostavljanje, dugoročno može da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje, tvrde lekari.
 
"Metabolizam se prvo usporava jer se brani, čuva svoje rezerve, ukoliko se to često ponavlja metabolizam se potpuno usporava i namirnice ne mogu da se iskoriste na adekvatan način. To može da dovede do pojave bolesti, takođe povećava i incidencu kardiovaskularnih događaja, poremećaje metabolizma i šećera", ističe doktorka Doma zdravlja "Stari grad" Branka Lazić.
  • Pavle

    09.12.2018 17:28
    Jesam dobro video?
    Svojevoljno preskakanje doručka? Pa što ne i ručka onda?
    Definitivno se neće ugojiti, a manje i košta.
  • Све стручњаци

    09.12.2018 17:23
    ахахахахаха
    Дудук, па интермитентна исхрана доводи до повећаног ризика од метаболизма, а не обрнуто јер може негативно да утиче панкреас и тиме доводи до дестабилизације нормалног функционисања инсулина у организму. Краткорочно је то добар вид исхране за губитак килаже, али дугорочно је опасна. Сви сте ви стручњаци за исхрану, нема шта, џабе се људи школују и џабе спортски клубови улажу фине новце у стручњаке за исхрану за своје спортисте јер, ето доручак је зло, а не ваља ни ручати, а после ни вечерати јер тако пише у неком чланку негде. Почећу и ја неке хроно куваре да пишем кад видим колико људи се прима на те глупости, ваља зарадити од тога.
  • Novosadjanin

    09.12.2018 17:09
    @Vlada
    Pa nisam ni od jednog od pravih strucnjaka cuo da dorucak treba da se preskoci, cak i doktorka koja je mom bratu (a vazi za jednog od najvecih strucnjaka za ishranu i gojaznost u celoj drzavi) pravila program ishrane zbog dijabetesa mu nije izbacila dorucak vec ga je sadrzajno bitno izmenila (u odnosu na ono sto je do tad jeo). A za doktorku iz clanka sam pretpostavio da je specijalista za endokrinologiju ili gastroenterologiju u DZ Stari grad (jer i oni imaju svoje specijaliste koji dalje upucuju na KCV ukoliko je to potrebno).
    Problem kod ishrane ovde jeste konkretno taj da se ljudi hrane raznim djubretom pa nije bitno ni kad se jede ni koliko puta se jede jer ce se ljudi osecati lose, tesko, naduto i bez energije kad pojedu to sto pojedu (uglavnom neki djubar iz pekara). Doruckovati musli sa vocnim smutijem nije isto kao i doruckovati burek, narocito ako si uskoro u punom pokretu. Problem kod ishrane je u tome STA se jede, ZA KOJE POTREBE i KAD, a ne koliko puta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.