Računar sve više uzrok bolova u leđima

Sve više mladih ima problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima zbog dugotrajnog boravka za računarima, pre svega prenosivim, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Univerziteta u Bostonu.
Sve više mladih ima problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima zbog dugotrajnog boravka za računarima, pre svega prenosivim, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Univerziteta u Bostonu.

To se dešava budući da, kako su istakli naučnici, sve više dece odrasta pred ekranom računara. Istraživanje je pokazalo da više od 50 odsto studenata već pati od bolova vezanih za korišćenje računara, preneli su francuski mediji.

Svaki sedmi student je izjavio da bolove oseća već nakon samo sat vremena provedenog ispred računara. Glavnih uzrok tih bolova je, kako smatraju stručnjaci, to što korisnici računara, pre svega prenosivih, ne zauzimaju pravilan položaj tokom rada na računaru.

Istraživači savetuju da se za rad više koriste miševi nego sistem "tačped" za upravljanje računarom prstima koji može dovesti do pritiska u ruci i ručnom zglobu. Oni ističu i da miš treba da bude postavljen u visini lakta, ne predaleko od računara, kao i da su ekrani računara često postavljeni prenisko, zbog čega osoba mora da se naginje napred, što može izazvati bolove u leđima i vratu.

Zato je, kako preporučuju naučnici, važno tokom dana povremeno protegnuti vrat i zglobove. Naučnici su, međutim, naveli i da ljudi koji se bave nekom fizičkom aktivnošću manje imaju problema sa bolovima vezanim za korišćenje računara od onih koji su manje fizički aktivni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.