Studija: Negativno razmišljanje povezano je s pojavom demencije

Prema najnovijem istraživanju, učestalo negativno razmišljanje u starijem dobu povezano je s padom kognitivnih sposobnosti i stvaranjem većih naslaga dva štetna proteina odgovorna za nastanak Alchajmerove bolesti.
Studija: Negativno razmišljanje povezano je s pojavom demencije
Foto: Pixabay
Stručnjaci su tokom dvogodišnjeg razdoblja kod više od 350 ljudi starijih od 55 godina beležili nivo negativnih misli, poput žaljenja o prošlosti ili brige o budućnosti. Oko trećine učesnika bilo je podvrgnuto i PET/CT pregledu (kompjuterizovana i pozitronska tomografija) mozga kako bi se izmerile naslage tau i beta amiloida, proteina koji uzrokuju Alchajmerovu bolest, najčešći oblik demencije.
 
Skeniranje je pokazalo da su oni koji su više vremena provodili u negativnim mislima imali veći talog tau i beta amiloida, lošije pamćenje i veći pad kognitivnih sposobnosti u odnosu na optimističnije ispitanike. Studija je takođe merila nivo anksioznosti i depresije i uočila izraženiji kognitivni pad kod depresivnih i anksioznih osoba, piše CNN.
 
"Smatramo da hronični obrasci negativnog razmišljanja tokom dužeg perioda mogu povećati rizik od demencije", rekla je psihijatar Natali Merčant sa Odeljenja za mentalno zdravlje na Koledž univerzitetu u Londonu. 
 
"Ovo je prva studija koja ukazuje na biološku povezanost između ponavljajućeg negativnog razmišljanja i Achajmerove patologije", rekao je neurolog Ričard Ajzakson, osnivač Klinike za prevenciju Alchajmerove bolesti u bolnicama Njujork-Prezbetarijanska i Vejl-Kornel.
 
Prethodna istraživanja idu u prilog hipotezi da negativno razmišljanje negativno utiče na mozak. Prema studiji iz 2019. godine pod nazivom "Association of Optimism With Cardiovascular Events and All-Cause Mortality", osobe koje pozitivno gledaju na život mnogo manje pate od bolesti cirkulatornog sistema nego pesimističniji ljudi. Što je osoba pozitivnija, manja je verovatnoća da će imati srčani ili moždani udar.
 
"To je verovatno zbog toga što optimisti imaju bolje zdravstvene navike; odnosno veća je verovatnoća da će vežbati, zdravije se hraniti i manje pušiti. Dodatno, optimističnije osobe bolje su u rešavanju problema", rekao je kardiolog Alan Rozanski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).