Jod - odlična zaštita za organizam

Važnost i značaj štitne žlezde za organizam poznata je i nesporna. Nastanak mnogih bolesti dovodi se u vezu sa štitnom žlezdom, a većina njih izazvana je nedostatkom joda.
Jod - odlična zaštita za organizam
Foto: Pixabay
Jod je pre svega odgovoran za pravilan rad štitnjače. Zbog hormona koje luči, štitna žlezda utiče na mnoge procese u organizmu. Hormoni T3 i T4 utiču na regulaciju telesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žlezde, usled nedostatka joda, odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik od obolevanja, dok ga stres povećava.
 
Jod je gorivo koje napaja štitnu žlezdu. Imunološki sistem zavisi od pravilnog funkcionisanja metabolizma. Jod je neophodna podrška imunološkom sistemu. 
 
Da bi štitna žlezda dobro radila, ali i za dobro funkcionisanje celog organizma, trebalo bi da se svakoga dana unesu dovoljne količine ovog dragocenog minerala, jer ljudsko telo ne može da skladišti jod.
 
Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi, u zavisnosti od telesne težine, pojačava se spremnost organizma za borbu protiv virusnih infekcija. Što više ljudi podigne unos joda na maksimalno preporučen nivo, značajno se smanjuje mogućnost prenosa zaraznih bolesti, a samim tim i smrtnost od istih.
 
Tajland, Vijetnam i Filipini su već počeli da koriste jod za specifičnu dodatnu zaštitu medicinskog osoblja pored neizbežnih maski, rukavica i skafandera.
 
Joda najviše ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).