Testiranje pokazalo: Vakcina "Moderne" efikasna u 95 odsto slučajeva

Vakcina protiv koronavirusa američke kompanije "Moderna" efikasna je u 95 odsto slučajeva, pokazala su testiranja, prenosi Bi-Bi-Si.
Testiranje pokazalo: Vakcina "Moderne" efikasna u 95 odsto slučajeva
Foto: Pixabay
Iz kompanije "Moderna" su saopštili da je danas "odličan dan" jer je efikasnost vakcine "izvanredna", te da će tokom narednih nedelja zatražiti dozvolu za njenu upotrebu, prenosi RTS.
 
Ipak, upozoravaju da su ovo tek rani podaci o vakcini i da neka pitanja još uvek ostaju bez odgovora.
 
U procesu testiranja vakcine učestvovalo je 30.000 ljudi. Jednoj polovini ispitanika su date dve doze vakcine u razmaku od četiri nedelje, dok su ostali dobili lažnu vakcinu.
 
Analiza je izvršena na prvih 95 učesnika koji su prijavili simptome kovida 19, a ispostavilo se da je njih 90 bilo podvrgnuto lažnom tretmanu.
 
Od ispitanika kod kojih se razvio težak oblik kovida 19, niko nije primio pravu vakcinu.
 
Prošle nedelje su kompanije "Fajzer" i "Biontek" saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv korone nešto iznad 90 odsto, na osnovu rezultata testova u kojima je učestvovalo 43.500 volontera.
 
Jedan od tvoraca "Fajzerove" vakcine protiv koronavirusa Ugur Šahin kaže da bi zahvaljujući tom otkriću život mogao da se vrati u normalu do sledeće zime.
 
Sa zvaničnom potvrdom da je još jedna vakcina protiv koronavirusa efikasna, šanse za takav scenario postaju sve veće.
 
Iz kompanije "Moderna" su najavili da će već narednih nedelja od regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama zatražiti dozvolu za upotrebu vakcine. Očekuju da će u zemlji na raspolaganju biti 20 miliona doza.
 
Planiraju da zatraže dozvole i u drugim državama i nadaju se da će naredne godine za upotrebu širom sveta biti obezbeđeno milijardu vakcina.
 
Britanska vlada još uvek pregovara sa "Modernom", a ova vakcina nije jedna od šest koje su Britanci već unapred naručili.
 
Većina država namerava da prioritet prilikom vakcinacije da zdravstvenim radnicima i najstarijim građanima.
  • Dragan

    19.11.2020 10:02
    Ah
    Daj Srbinu 1000d i primiće šta god hoćeš.Imam mnogo iskustava sa takvim tipovima.Inače vakcine se primaju dve u razmaku od 21 dan.
  • pearl

    18.11.2020 13:36
    Jao, prozvođači upozoravaju da su ovo tek rani podaci o vakcini i da neka pitanja još uvek ostaju bez odgovora, a mi već kupili vakcine takoreći. Ni Britanci je neće - da valja i da je pouzdana ne bi je uvaljivali nama.
  • ostojic

    16.11.2020 21:48
    da da kako da ne
    primice to narod nikad dosta vise ispiranja mozgova vakcina nije banana sa pijace 5 do 10 godina je potrebno proci bez nezeljenih efekata da bi se smatrala"bezbednom".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.