Studija: Previše soli u ishrani može da ugrozi imunitet

Osim problema sa srcem i krvnim pritiskom, istraživači kažu da previše soli šteti i vašem imunitetu.
Studija: Previše soli u ishrani može da ugrozi imunitet
Foto: Pixabay
Nedavno sprovedena studija otkrila je da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osetljivijima na bolesti prouzrokovane bakterijama i bolesti prouzrokovane virusima, poput kovida-19.
 
Studija objavljena u časopisu "Circulation" nastojala je da produbi razumevanje koje su naučnici stekli istraživanjem iz 2015. godine.
 
U toj prethodnoj studiji istraživački tim je otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kad oseti nezdravu ćeliju. Ali, čak i na kraju te studije, kaže dr Sabrina Gejsberger sa Berlinskog instituta (BIMSB), naučnici "još nisu znali šta se događa u ćelijama".
 
Tako je za novo istraživanje Gejsbergerin tim ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli“, navodi se u saopštenju. Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet: „Ona remeti disajni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika", objašnjava Gejsberger.
 
ATP ili adenozin trifosfat, definisan kao "univerzalno gorivo koje pokreće sve stanice", pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju, što znači da ako visok nivo natrijuma u tijelu prouzrokuje nedostatak ATP-a, to utiče na to kako ta bela krvna zrnca sazrevaju, kao i koliko efikasno moguda  funkcionišu ona bela krvna zrnca, koja su u velikoj meri odgovorne za imunološki odgovor tela, prenosi Eat This, Not That.
 
Koliko soli je bezbedno jesti svaki dan? Prema ovoj studiji: "Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Ovaj proračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani".

Kad ste već ovde...

Stotine hiljada vas svakodnevno se oslanja na 021 tragajući za istinom i objektivnim pristupom informisanju. Obavezali smo se da ćemo raditi u interesu javnosti sa uspostavljenim visokim standardima novinarske profesije i vi ste nam uzvratili ogromnim poverenjem. Vašu podršku sada možete i da konkretizujete. 021 je pokrenuo gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od zanimljivih artikala direktno podržavate rad redakcije 021. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je za našu budućnost jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto ubod komarca svrbi?

Ubod komarca počinje da svrbi nakon dvadesetak minuta, a ono što izaziva svrab jeste odgovor ljudskog imunološkog sistema.

Zašto bi trebalo da jedemo više hleba

Iako mnogi smatraju da je hleb "glavni krivac" za višak kilograma, naučnici i stručni magazini su pokušali da objasne zašto je ipak dobro da uvrstimo ovu namirnisu u našu ishranu.

Ovo su znaci dugog kovida

Studije su pokazale da svaka deseta osoba koja je obolela od kovida19 razvije simptome duge manifestacije bolesti, ali formalne dijagnostičke smernice za potvrdu dugog kovida još nisu sastavljene.