Omega 3 za pravilan razvoj i dobru funkciju mozga do duboke starosti

Za dobro zdravlje, osim vitamina, minerala, koenzima Q10, aminokiselina, važan je i unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina.
To su takozvane esencijalne masne kiseline, koje su neophodne organizmu, a organizam ih ne proizvodi.
 
One imaju veoma važnu ulogu, utiču na upijanje vitamina rastvorljivih u mastima - to su A, D, E i K vitamin, utiču na razvoj nervnih ćelija, na očuvanje vida i sluha. Pošto regulišu metabolizam masti, deluju i protiv ateroskleroze i protiv zgrušavanja krvi. Pored toga, podstiču funkciju imunog sistema i deluju protivupalno.
"Istraživanja pokazuju da količine ovih masnih kiselina koje unosimo hranom nisu dovoljne, jer se samo neke vrste nalaze u kukuruzu, soji, lanenom semenu, lanenom ulju, orahu, pšenici, susamu, suncokretu. Priznaćete, to uglavnom nisu namirnice koje redovno koristimo", kaže doktorka Amalija Tarnocki.
Esencijalnih masnih kiselina ima pet vrsta:
 
- omega 3
- EPA 
- DHA
- omega 6
- gama linoleinska kiselina 
 
Ako organizam ima dovoljno omege 3, u njemu se stvaraju EPA i DHA.
 
"EPA više utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a DHA na funkciju nervnog sistema i zbog toga je veoma bitna trudnicama jer je neophodna za razvoj centralnog nervnog sistema deteta. Osim što se stvaraju u našem organizmu, one se nalaze isključivo u ribama severnih mora i ishrana ne može da obezbedi količine koje su nam potrebne. Gama linoleinska kiselina nalazi se u ulju žutog noćurka i u semenu crne ribizle, koje praktično ni ne koristimo u ishrani", navodi dr Tarnocki.
 
Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, šest do devet odsto energetskog unosa u organizam treba da budu esencijalne masne kiseline.
 
"Teško je obezbediti potrebne dnevne količine, pogotovo svih pet esencijalnih masnih kiselina. To znači da treba koristiti dodatke ishrani, naročito u trudnoći, tokom dojenja, kao i kod dece do četiri godine. S obzirom na brojne funkcije esencijalnih masnih kiselina, smatram da ih je potrebno dodavati ishrani od začeća pa do duboke starosti", kaže naša sagovornica.
 
CaliVita ima nekoliko ovakvih preparata: kapsule Omega 3 koncentrat, Omega 3 žvakaće tablete i Evening primrose oil, a sada i tečni preparat Nordic pure omega 3 liquid
 
 
U ovom novom preparatu, esencijalne masne kiseline potiču iz riba Severnog mora. Veoma je prijatnog ukusa, a sadrži i prirodne vitamine D i A. Pakovanje je 250 ml, a dnevna preporučena doza je 5 ml, što je jedna kafena kašika i ta količina zadovoljava dnevnu potrebu za esencijalnim masnim kiselinama. 
 
"Nordic pure omega 3 preporučuje se pre svega trudnicama, dojiljama i deci, zbog toga što sadrži DHA. Istraživanja su pokazala da trudnice imaju manjak ove masne kiseline, a pošto u ovom preparatu ima povećana količina DHA može biti veoma koristan u prevenciji prevremenog porođaja, pospešuje rast i razvoj mozga ploda, kao i moždane funkcije, potpomaže razvoj vida i sluha jer podstiče razvoj odgovarajućih neurona. Veoma je važan dojiljama jer preko mleka bebe dobijaju više DHA koja podstiče moždane funkcije." 
 
"Rađena su velika istraživanja kod dece, a u jednom od njih je, na primer, deci od četiri godine starosti četiri meseca davana DHA i primećen je pozitivan uticaj i na vizuelne i na govorne funkcije. U drugoj studiji je tokom šest meseci DHA davana grupi dece od sedam do devet godina i uočeno je poboljšanje memorije i učenja, primećen je uticaj na hiperaktivnost zato što u dečijem uzrastu pozitivno utiče na kognitivne funkcije - pažnju, koncentraciju, moć zapažanja. Takođe pomaže kod depresije dece u nešto kasnijem dobu", navodi dr Tarnocki.
 
Nordic pure omega 3 takođe pomaže i u prevenciji starenja organizma - sprečava starenje moždanih ćelija, štiti vid i sluh. Popravlja koncentraciju, sprečava propadanje moždanih funkcija (demenciju), pomaže kod već postojećih oboljenja u starijem dobu, kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest, odlaže senilnost, štiti retinu i žutu mrlju u oku i tako utiče da se sačuva vid u starijem dobu, smanjuje depresiju kod starijih osoba i pomaže oporavak posle šloga. 
 
"Skrenula bih još pažnju na ulogu EPA masne kiseline koja je naročito značajna za prevenciju ateroskleroze. Utiče i na zapaljenske procese, krvni pritisak i prevenciju tromboze, odnosno šloga i infarkta. Nizak nivo EPA u krvi povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Žene u menopauzi imaju nizak nivo ove esencijalne masne kiseline, a time i veći rizik od infarkta i šloga, pa se i njima preporučuje Nordic pure. Takođe koristan je i kod šećerne bolesti, kod multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, kao i kod astme", kaže doktorka Amalija Tarnocki. 
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta su majmunske boginje?

Slučajevi majmunskih boginja šire se Evropom. Stopa smrtnosti je od tri do šest odsto, navodi Svetska zdravstvena organizacija.