Istraživanje: Omikron na plastici i ljudskoj koži preživljava duže od ostalih sojeva

Omikron varijanta uspeva duže da preživi na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u poređenju sa ranijim verzijama koronavirusa, otkrili su japanski naučnici.
Istraživanje: Omikron na plastici i ljudskoj koži preživljava duže od ostalih sojeva
Foto: Pixabay
Upravo ta veoma visoka "stabilnost u životnoj sredini", odnosno visoka zaraznost i izrazita izdržljivost omogućili su omikronu da zameni deltu kao dominantnu varijantu i da se širi tolikom brzinom, zaključili su japanski naučnici. Na plastičnim površinama prosečno vreme preživljavanja izvornog soja koronavirusa iznosilo je 56 sati, varijante alfa 191,3 sata, varijante beta 156,6 sati, game 59,3 sata i delte 114 sati.
Japanski istraživači su ustanovili da se na plastičnim površinama omikron zadržava oko 193,5 sati, a rezultate koji još treba da prođu stručnu recenziju njihovih kolega objavili su na internet stranici bioRxiv.
Na uzorcima kože tela preminulih prosečno vreme preživljavanja koronavirusa iznosilo je 8,6 sati kada se radilo o izvornom soju, 19,6 sati za alfa soj, 19,1 sat za betu, 11 sati za gama varijantu, 16,8 sati za deltu i - 21,1 sat za omikron. 
 
Sve varijante koronavirusa u potpunosti su inaktivirane s ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
 
"Zbog toga se i dalje preporučuje da se u sklopu aktuelne kontrole infekcije nastavi s primenom trenutne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu sa uputstvima Svetske zdravstvene organizacije", zaključuju japanski naučnici.
  • Dragan Đerković

    25.01.2022 18:30
    Slučaj
    Što se tiče tih sanduka to je apsurd iz medicinsko-virusloških razloga.

    Čovek koji je imao covid i umre od covida, virus više nije živ i nema nikakve šanse da se neko inficira recimo celivanjem.


    Nosimo skafandere i ako nema dokaza da je corona zarazna bolest koja se aplikuje preko kože i dodira, ili jeste a ćuti se o tome.

    Što se tiče da virus ostaje na površini toliko i toliko sati, minuta ja bi sačekao još recenzija i istraživanja pa tek tada potvrdio da li je istina ili nije tačno.


    Zaključiti nešto pre ozbiljnih recenzija i istraživanja za mene je na neozbiljno.
  • Slucaj

    25.01.2022 17:41
    A ljude su sahranjivali u limenim sanducima za slucaj da kinu. Ili je neciji bata limar.
  • Ja Pa Ja

    25.01.2022 12:22
    A
    Konačno jedan razuman članak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.