Znaci da pijete previše kafe

Možda će vas začuditi, ali zapravo je preporuka da ljudi ne piju više od 28 kafa nedeljno, što je otprilike četiri kafe dnevno.
Znaci da pijete previše kafe
Foto: Pixabay
Međutim, konzumiranje veće količine od toga može imati negativne posledice po zdravlje - posebno na životni vek.
U nastavku donosimo nekoliko pokazatelja da možda pijete previše kafe.
Osećaj teskobe
 
Prosečna šolja sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri kafe, dnevno biste uneli oko 500 miligrama kofeina. Jedna studija časopisa "Journal of Psychopharmacology" izveštava da konzumacija kofeina u toj meri može uzrokovati visok nivo stresa, teskobe, pa čak i depresije. Konzumacija više od 1.000 miligrama kofeina nedeljno pokazala se u istraživanju kao prediktor visoke anksioznosti.
 
Poteškoće sa spavanjem
 
Redovna konzumacija kafe može uzrokovati probleme s uobičajenim navikama spavanja, naročito ako redovno pijete kafu poslepodne. Istraživanje sprovedeno nad 197 srednjoškolaca pokazalo je da su se oni koji su unosili više kofeina budili ranije i bili pospaniji tokom dana u poređenju sa grupom koja je unosila manje količine kofeina. Iako redovno ispijanje kafe ima puno zdravstvenih prednosti, preporučuje se svođenje dnevnog unosa kafe na minimum, i to ujutro, kako biste imali kvalitetniji san noću.
 
Ubrzan rad srca
 
Jedna kontrolisana studija pokazala je da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakog sata do pet sati nije izazvalo ubrzan rad srca. Međutim, utvrđeno je da ispijanje velikih količina ipak može dovesti do izmenjenog ritma otkucaja srca.
 
Trema
 
Da li ste ikada doživeli da se tresete nakon previše kafe? To se zapravo može definisati kao predoziranje kofeinom. Healthline navodi da to može uzrokovati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i povećani broj otkucaja srca. Ako imate bilo koju od ovih teških nuspojava, obratite se lekaru.
 
Osećaj umora
 
Prirodno je da se okrenete kafi ili drugim oblicima kofeina kada se osećate umorno. Ali da li ste znali da previše kofeina zapravo može imati negativno dejstvo? Pogotovo ako uključuje dodatni šećer. U studiji koju je objavila "Innovations in Clinical Neuroscience", utvrđeno je da je redovno ispijanje kofeinskih napitaka, naročito sa šećerom, uzrokovalo mentalni umor učesnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.