Hrana kao izvor joda

Jod je važan za zdravlje iz nekoliko razloga, a može se pronaći i u ukusnoj hrani.
Hrana kao izvor joda
Foto: Pixabay
Jod je veoma važan za zdravlje, jer: 
  •  prirodni je antibiotik i antivirotik
  •  pomaže u prevenciji mnogih bolesti 
  •  osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunog sistema
  •  poboljšava mentalnu bistrinu i smiruje nervni sistem 
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mcg joda. 
 
Najbolji izvori joda su alge, morska riba, morski plodovi i jodirana so. Alge su pune prirodnog joda i sadrže oko 232 mcg po porciji. 
Generalno, morski plodovi su dobar izvor joda. Bakalar je posebno bogat ovim esencijalnim mineralom. Jedna porcija bakalara sadrži otprilike 158 mcg joda, što zadovoljava RDI za većinu odraslih.
Iako rakovi sadrže manje joda od drugih morskih plodova i dalje pružaju 26–50 mcg u porciji od 100 grama. Pošto je tunjevina masnija riba od drugih vrsta, sadrži manje joda, 17 mcg po porciji.
 
Klasična kuhinjska so je dostupna sa i bez joda, a mnoge popularne soli, poput morske soli i ružičaste himalajske soli ne sadrže jod. Dodavanje soli u hranu može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak i bolesti srca, tako da se preporučuje oprez prilikom korištenja. Ako odlučite da dodate so, uverite se da je označena kao "jodirana".
 
Lepota i zdravlje dolaze iznutra, veoma je važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).