Ima li stvarno potrebe da se tuširate svaki dan - šta o tome kažu lekari

Na društvenim mrežama tokom pandemije često su bile aktuelne šale, ali i ozbiljne rasprave o tome koliko se često stvarno treba tuširati, a neki su, ostajući kod kuće, menjali svoje higijenske navike.
Ima li stvarno potrebe da se tuširate svaki dan - šta o tome kažu lekari
Foto: Pixabay
Preskakali su svakodnevno tuširanje koje im se činilo bespotrebnim.
Iako je pitanje održavanja higijene privatna stvar svakog pojedinca, mnoge ipak zanima šta o tome misle lekari.
"Ne treba svaki dan prati celo telo", rekla je za Well and Good dermatologa Rakel Nazarian, "posebno kad ne izlazite iz kuće, ne znojite se i ne dolazite u kontakt sa prljavštinom koju biste u normalnim uslovina hteli da uklonite".
 
Ipak, navike tuširanja su individualne i ne postoji pravilo koje bi svima odgovaralo.
 
"Ako imate zdravu kožu, u redu je tuširati se i jednom u tri dana, ali ako vam je koža suva ili ste nekad bolovali od ekcema, radije se na brzinu istuširajte svaki dan kako biste nadoknadili vlažnost i uništili prisutne mikrobe", kaže dr Nazarian, napominjući i da bi odmah nakon toga kožu trebalo hidritati, kako biste zadržali vlagu.
 
Dr Nazarian je dodala da "ako vam koža nije suva, možete to da produžite na svaki drugi dan".
 
Prema mišljenju mikrobiologa Džejsona Tetroa, preskakanje tuširanja neće naškoditi zdravlju, bez obzira koliko dugo niste bili u dodiru s vodom.
 
"Telo može i bez tuširanja", kaže Tetro, ali dodaje i da je u tom slučaju dobro barem svakih nekoliko dana oprati intimno područje, da se izbegne kontaminacija fekalnim bakterijama koje dovode do infekcija mokraćnog sistema.
 
On dodaje da "ako prestanete da se tuširate, brzo ćete zbog bakterija koje žive na koži, početi da zaudarate", i objašnjava da se, zahvaljujući kombinaciji mikroba i imunološke funkcije, naša koža "sama brine za sebe" i održava se čistom.
 
"Zdrave bakterije koje žive na našem telu obavljaju najbitnije procese i održavaju čistoću kože kojoj ništa drugo nije potrebno, a dalje je na vama hoćete li se prati  sapunom ili ćete testirati te impresivne veštine samočišćenja tela", zaključio je mikrobiolog.
  • Darkoni

    29.10.2022 09:21
    Pročitao sam samo naslov,tekst nisam čitao .Šta god da lekari kažu , tuširaću se toplom vodom najmanje jednom dnevno.
  • Ivana

    28.10.2022 10:06
    Mže i ovako
    Tuširam se svako jutro i to isključivo hladnom vodom, bez ikakvih kupki i sapuna, jednom nedeljno piling kože od prirodnih sastojaka. Nakon tuširanja na vlažnu kožu utrljam Arganovo ulje i to je to.
    Nema neprijatnih mirisa a koža vam je kao saten, umesto Arganovog ulja možete koristiti i druga prirodna ulja koja savršeno neguju kožu.
  • komsha

    28.10.2022 07:54
    koliko pametnih :)
    samo se vi tusirajte svaka 3 dana, ali onda zaobidjite gradski prevoz kada idete na posao...
    mesecno pranje iza usiju i dugacak mali nokat za ciscenje uha i nosa koristite kada odete par meseci na vikendicu, a ne na poslu, u busu, prodavnici...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).