Mediteranska hrana značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i demencije

Pažljivo pridržavanje mediteranske ishrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25 odsto, prema novoj preglednoj analizi 16 istraživanja.
Mediteranska hrana značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i demencije
Foto: Pixabay

"Ova studija potvrđuje ono što je već poznato o kardiovaskularnim dobrobitima mediteranske prehrane, ali naglašava kako ona može biti jednako korisna za žene kao što se zna da je za muškarce", rekla je kardiološkinja Sara Zaman sa Univerziteta u Sidneju, prenosi Index.hr.

Pregledna studija je kombinovala istraživanja o mediteranskoj dijeti, izdvajajući podatke o ženama. 

Naučnici su onima koje su konzumirale više namirnica kao što su povrće i voće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i plodove mora, a manje crvenog i prerađenog mesa (što spada u mediteransku prehranu) pridodali više bodova, piše CNN.

Manji rizik od srčanih bolesti
 
Stručnjaci su nakon analize uočili da su žene koje su najviše pratile mediteransku ishranu imale 24 odsto manji rizik od srčanih bolesti i 23 odsto manji rizik od rane smrti spram onih koje nisu pratile takvu dijetu. 
 
Zatim su pregledali podatke za muškarce i pronašli gotovo iste rezultate.
 
"Zabeležili smo 22 odsto manji rizik od srčanih bolesti i 23 odsto manji rizik od smrti kod muškaraca", rekla je Zaman. 
 
Viktorija Tejlor, dijetetičarka iz Britanske "Heart Foundation", napomenula je kako su svih 16 studija bile posmatračke naravi, odnosno da ne ukazuju na uzročno-posledičnu vezu, i da su se uglavnom oslanjale na izvštaje samih ispitanika kada se radilo o unosu hrane. 
 
"Ograničenja priznaju i autori studije. No, bez obzira na pol, zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu poput one mediteranske može pomoći pri smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i sistema krvnih sudova, te njihovih faktora rizika, kao što su dijabetes, gojaznost, visoki krvni pritisak i visok holesterol", dodala je Tejlor. 
 
Značajno smanjuje rizik za demenciju? 
 
Nedavno je objavljeno još jedno istraživanje o benefitima mediteranske ishrane.
 
Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, mediteranska dijeta bogata orašastim plodovima, morskim plodovima, žitaricama i povrćem mogla bi skoro za četvrtinu smanjiti rizik od demencije, navodi The Guardian.
 
Nalazi koji se temelje na podacima više od 60.000 pojedinaca iz britanske Biobanke ukazuju na to da povećano konzumiranje hrane biljnog porekla može imati "zaštitni učinak" protiv demencije, bez obzira na genetski rizik osobe.  
Naučnici su dodeljivali više bodova onima koji su se striktnije držali pomenute ishrane, s time da su pritom uzeli u obzir genetski rizik svakog pojedinca za demenciju. 
 
Tokom gotovo jedne decenije zabeležena su 882 slučaja demencije, ali oni koji su pratili strogu mediteransku ishranu imali su 23 odsto manji rizik od razvoja te bolesti naspram onih koji su se hranili drugačije. 
  • Boban

    18.03.2023 17:46
    Realno
    Šta pričate i kakva mediteranska kuhinja.To je samo na papiru.Bio sam na Kipru nekoliko puta i mogu vam reći da jedu više mesa nego mi,ugojeni,svi su u kolima.Možda tek neki procenat se hrani kako kažete većina jede suvlaki,suvla,mesa i krompira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.