Stiže novi lek u Srbiju: Smanjuje učestalost i jačinu valunga u menopauzi

Novi lek protiv valunga Fezolinetant mogao bi da stigne u Srbiju sledeće godine, izjavio je za televiziju K1 klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović.
Stiže novi lek u Srbiju: Smanjuje učestalost i jačinu valunga u menopauzi
Foto: Pixabay
Kako kaže, prvi preparat, koji nije hormonski, odobren je nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine trebalo bi da dobije "zeleno svetlo" evropske i britanske agencije za lekove.
Lek je namenjen umerenim do teškim naletima vrućine kod žena u menopauzi. Kako Stojanović ističe, Fezolinetant smanjuje jačinu tih napada i njihovu učestalost.
"U odnosu na hormonsku terapiju, ovaj lek deluje samo na valunge. Ne bi smanjivao rizik od osteoporoze, već bi poboljšavao kvalitet života žena u meri u kojoj ga ti valunzi narušavaju", rekao je Stojanović.
 
Prema njegovim rečima, Fezolinetant je prošao sva ispitivanja, najpre ona pretklinička koja podrazumevaju farmakološka i toksikološka.
 
Stojanović je istakao da su rezultati tih pretkliničkih istraživanja bili ohrabrujući i sugerisali da lek krene u klinički razvoj i da počne da se ispituje na ljudima.
 
Kako kaže, primećeni su efikasnost leka i značajna redukcija učestalosti valunga, a pored toga značajno je smanjena i težina simptoma. Osim toga, nije se moralo dugo čekati na efekat leka, za razliku od antidepresiva, gde se na efekat leka čeka dve do tri nedelje, zaključio je Stojanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.