Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi

Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja je u Evropi, pokazuju podaci istraživanja Evropske federacija farmaceutske industrije i nacionalnih asocijacija (EFPIA) koji su predstavljeni u Beogradu
Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi
Foto: Pixabay
Pacijentima u Srbiji je dostupno svega osam odsto inovativnih lekova koji su registrovani u Evropskoj uniji.
Istaknuto je da je, uprkos učinjenom napretku u poslednjih nekoliko godina, proširenjem liste inovativnim lekovima i time što je država, a pre svega Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznao značaj uvođenja lekova koji poboljšavaju ishode lečenja, zaostatak za Evropom je još uvek ogroman i dodatno raste.
U kolikom je zaostatku Srbija vidi se i po tome što je osiguranicima u Hrvatskoj dostupno tri puta više, u Rumuniji tri i po puta više, a u Bugarskoj čak četiri puta više inovativnih lekova. Razlog leži u najmanjem ulaganju u lekove u Sbiji, bilo po glavi stanovnika ili kao procenat ukupnih državnih troškova za zdravstvo.
 
Sa 112 evra po glavi stanovnika Srbija je daleko od Bosne i Hercegovine (161 evro), Bugarske (180 evra), Hrvatske (223 evra). Istovremeno, na lekove odlazi samo 18 odsto ukupnog budžeta zdravstva, dok je taj procenat 22 odsto u Hrvatskoj, 23 odsto u Makedoniji, 29 odsto u Bugarskoj i 34 odsto u Bosni i Hercegovini.
 
Veće ulaganje u inovativne terapije, kako su istakli stručnjaci, poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenta već se smanjuju drugi troškovi u zdravstvenom sistemu ali i u čitavoj zajednici.
 
U Srbiji je opšta smrtnost u 2019. godini iznosila 14,6 na hiljadu stanovnika dok je evropski prosek iste godine bio 10,8. Prosečan ljudski vek u Srbiji iznosi 74,2 godine dok je u najrazvijenijim zemljama EU 82 godine.
Proizvođači inovativnih lekova razgovaraju sa Vladom Srbije i RFZO kako bi se pronašlo rešenje da se jaz u dostupnosti najefikasnijih terapija što više smanji.
 
To je, kako su istakli, moguće jedino kontinuiranim ulaganjem u ulazak inovativnih lekova na pozitivnu listu, uz povećanje predvidljivosti tog procesa kroz definisanje unapred određenih termina obnavljanja liste inovativnim lekovima makar jedanput godišnje kao što je to slučaj u drugim zemljama regiona i Evrope.
 
Procene pokazuju da je potrebno minimalno ulaganje od 50 miliona evra godišnje kako bi najvažnije inovativne terapije postale dostupne osiguranicima u Srbiji, što bi moglo da dovede do vidljivog poboljšanja osnovnih zdravstvenih indikatora i smanjenja zaostatka u odnosu na region i Evropu.
 
Trenutno u Srbiji na ulazak na pozitivnu listu čeka više od 80 inovativnih lekova za koje je procenjen trošak prve godine bar 25 milijardi dinara.
  • Rikverc

    10.06.2023 10:42
    Možete da proverite i kome i koliko su dostupne terapije koje se kao nalaze na listi. To što su na listi uopšte ne znači da ćete, ukoliko vam ne daj bože zatreba, automatski moći da je dobijete. Vrlo često su to terapije iz kliničkih studija za koje se prvo morate kvalifikovati (po kriterijumima koji nisu samo glavna bolest), a da zlo bude veće, ukoliko se ne kvalifikujete, terapiju vrlo teško možete pribaviti čak i ako imate novca da platite. Treba nam potpuna zabrana pušenja u javnom prostoru i rigorozna kontrola prodaje duvanskih proizvoda i alkohola, treba nam fizičko u školama, programi vežbanja za ljude koji sede na poslu po 10 sati, treba nam kontrola zagađenja vazduha, recikliranje otpada, provera ispravnosti hrane. To sve može odmah i mnogo manje košta.
  • Svetlana NS

    09.06.2023 12:00
    Nema veze
    Važno je da su nam vakcine dostupne, one su najeće dostignuće medicine ...
  • RL

    09.06.2023 08:38
    Nestasice lekova
    Mnogo je vaznije da nema nestasica lekova kojima se pacijenti lece od uvodjenja inovativnih lekova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.