Naučnici utvrdili na kojoj temperaturi se najbolje spava

Jedan od razloga česte nesanice je temperatura u prostoriji u kojoj spavate pa ukoliko ne možete da utonete u san probajte da proverite prostoriju.
Naučnici utvrdili na kojoj temperaturi se najbolje spava
Foto: Pixabay
Važno je pobrinuti se da se temperatura vazduha u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni jer je to ključno za dobar san.
Naime, stručnjaci smatraju da ćete u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stepeni najbolje spavati. Kvalitet sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene.
Istraživanje je sprovedeno na Institutu "Hinda i Arthus Marcus" u SAD-u, a učesšće je uzelo 50 osoba od 65 i više godina starosti. Oni su godinu i po dana nosili monitore za praćenje sna.
 
Grupa ljudi koja je učestvovala u istraživanju boravila je u Bostonu, obalskom gradu s toplim i vlažnim letima i hladnim i olujnim zimama.
 
Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najbolje spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stepeni.
 
Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stepeni. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabeležen je pad kvaliteta sna za od pet do 10 odsto.
  • Pobesneli Laloš

    29.08.2023 22:34
    Za Peru
    Genije si. Nasmejao si me pre spavanja.
  • Steva

    29.08.2023 21:48
    amerika zemlja velika

    Ovo
    29.08.2023 • 13:48
    Veze nema sa mozgom. Od vajkada je poznato da je najzdravije spavati u hladnoj prostoriji, niže od tih vaših 20 stepeni.

    Apsollutno tačno,meni najviše odgovara 15-20 stepeni sobne temp.To su oni stručnjaci koji istražuju reakciju lekova na miševima pa to onda primenjuju na ljude.
  • Ovo

    29.08.2023 13:48
    Veze nema sa mozgom. Od vajkada je poznato da je najzdravije spavati u hladnoj prostoriji, niže od tih vaših 20 stepeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.