Naučnici: Zabraniti kupovinu cigareta mlađima od 22 godine

Mladima bi trebalo zabraniti kupovinu duvanskih proizvoda do 22. godine, predložili su naučnici nakon što je istraživanje pokazalo da oni koji počnu da puše pre 20. godine teže prestaju sa tom navikom
Naučnici: Zabraniti kupovinu cigareta mlađima od 22 godine
Foto: Pixabay
Naučnici smatraju da bi zakonsko povećanje minimalnog uzrasta širom sveta moglo smanjiti zavisnost od nikotina.
Tim iz Japana posmatrao je 1.382 pušača koji su posetili kliniku za prestanak pušenja u Kjotou. Pacijenti su podeljeni u dve grupe na osnovu godine u kojoj su počeli da puše - mlađi od 20 godina ili 20 godina i stariji. Svi su ispunili Fagerstromov test zavisnosti od nikotina (FTND), standardni alat za procenu intenziteta fizičke zavisnosti od nikotina.
Šta je pokazala studija?
 
Test je postavljao pitanja poput "koliko brzo nakon što se probudite popušite prvu cigaretu?" i "koliko cigareta dnevno popušite?", a ispitanici su davali odgovore koji se boduju. Brojke se zatim sabiraju i daju nisku zavisnost (jedan-dva), nisku do umerenu (tri-četiri), umerenu (pet-sedam) ili visoku (osam ili više).
 
Ugljen monoksid takođe je meren u dahu kako bi se pokazalo koliko je cigareta popušeno u posjednja 24 sata. Ukupno 556 pušača počelo je da puši pre 21. godine, što je zakonska granica u Japanu, dok je njih 826 počelo kad je napunilo 20 godina.
 
Oni koji su tu naviku razvili pre 21. godine izjavili su da su pušili 25 cigareta dnevno u poređenju sa 22 dnevno u grupi koja je kasnije počela da puši. Oni koji su počeli ranije takođe su imali više respiratorne nivoe ugljen monoksida u dahu.
 
Od onih koji su rano počeli da puše, njih 46 odsto je prestalo da puši u poređenju sa 56 odsto onih koji su počeli da puše kad su bili stariji od 20 godina. 
 
Nalazi su predstavljeni na kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC) 2023. u Amsterdamu.
"Naši rezultati pokazuju da je rani početak pušenja povezan s većom zavisnošću od niktoina, čak i u mladom odraslom dobu", rekao je autor dr Kodži Hasegava iz Nacionalne bolničke organizacije "Kyoto Medical Centre".
 
"Studija pokazuje da povećanje zakonske granice za kipovinu duvana na 22 ili više godina može dovesti do smanjenja broja ljudi zavisnih od nikotina i izloženih riziku od štetnih zdravstvenih posledica", dodao je. 
 
U većini zemalja morate da imate više od 18 godina da biste kupili cigarete, a u nekim američkim državama morate imati najmanje 21 godinu.
  • Gavril

    01.09.2023 10:24
    Hoćemo zabranu pušenja u svim zatvoremim prostorima u Srbiji, oštru kontrolu i visoke kazne !
  • dule

    30.08.2023 14:15
    Kad prestanete da bacate opuske po ulici podrzacu vas u vasim nastojanjima da pusite i sa 10 godina ako hocete.

    Do tada...
  • ćuko

    30.08.2023 13:16
    @Djura
    Ko se ugoji, odmah ga lišiti slobode, i turiti ga u onaj točak da trči, kao hrčak. I da pravi struju. Besplatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.