SZO predlaže: Paklica cigareta treba da košta 23 evra

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pušenje bi trebalo da poskupi.
SZO predlaže: Paklica cigareta treba da košta 23 evra
Foto: Pixabay
Kutija cigareta u Nemačkoj trenutno košta između sedam i deset evra, zavisno od brenda i vrste cigareta.
Šef odeljenja za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije dr Rüdiger Krech rekao je za nemačke medije kako je ovaj iznos prenizak.
"Ako izračunate direktne troškove pušenja po kutiji, SZO dolazi do iznosa od 23 evra. Vidimo da je to daleko od onoga koliko trenutno plaćate za cigarete u Nemačkoj", naglašava dr Krech, aludirajući na potrebno poskupljenje cigareta.
 
Sledeći troškovi uključeni su u studiju iz 2020. na koju se SZO trenutno poziva:
 
- Troškovi lečenja,
- Troškovi lekarskih poseta i lekova,
- Troškovi rehabilitacije i nege,
- Indirektni troškovi koji proizlaze iz gubitka posla.
 
"Pušenje košta nemačku državu 82 milijarde evra svake godine", objašnjava stručnjak i dodaje da je trećina svih medicinskih troškova uzrokovana pušenjem.
 
"Ovde biste zapravo imali pri ruci instrument koji bi mogao smanjiti troškove lečenja, a time i mesečne doprinose za zdravstveno osiguranje", predlaže dalje stručnjak SZO.
 
Ostale zemlje su daleko ispred Nemačke, tvrde mediji. Navode Irsku kao primer, gde cigarete sada koštaju 15,60 evra. 
Stručnjak smatra da pored poskupljenja cigareta treba da poskupe i slatkiši, i alkohol.
 
"Tako je, trebalo bi povećati i poreze na alkohol i šećer, o čemu se u Nemačkoj već raspravlja. Deca u Nemačkoj često imaju prekomernu telesnu težinu zbog ishrane bogatom šećerom i tu se nešto hitno mora promeniti", smatra dr Krech.
 
SZO kritikuje trend e-cigareta među mladima rečenicom to je "Stanje koje zabrinjava". Posebno tokom pandemije kovida, velik broj mladih počeo je da puši, što kakže kaže, hitno treba obuzdati ovakvim primerom poskupljenja.
  • Aleks

    31.08.2023 21:18
    Ovo je zaista uvreda inteligencije... Svakome sa vise od 2 grama mozga je jasno da se problem pusenja resava zabranom proizvodnje i ptometa cigareta.
  • Vlada Kovačević

    28.08.2023 19:13
    Resp
    S obzirom da ništa dobro nema u tim cigaretama ,ja predlažem 150 eura cenu po paklici !!
  • Nemanja

    28.08.2023 16:46
    Rollin’
    U Nemačkoj pakla može komotno da košta i 50 evra, kupovaće je ko kupuje i do sada, a to su uglavnom ljudi koji zapale tri komada dnevno ili se baš razbijaju od para.
    Redovni pušači u Nemačkoj odavno motaju duvan, cene istog su evro-dva veće nego kod nas po paketu (što mu u poređenju standarda dođe jeftinije).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.