Ruski lek "za sve bolesti" reklamira se i u Srbiji: Klinički farmakolog o tome da li je opasan

Ruski lek za sve bolesti - tako se na internetu reklamira imunofan, preparat koji je navodno napravljen u laboratoriji ruske tajne službe. Prodaje se i u Srbiji - "na crno".
Ruski lek "za sve bolesti" reklamira se i u Srbiji: Klinički farmakolog o tome da li je opasan
Foto: Pixabay
Kada preko Gugla pretražujete reč "imunofan" - jedno od prvih ponuđenih rešenja vodi vas na sajt na kojem se navodi za koje sve bolesti se preporučuje ovaj preparat. Tvrdi se i da su ga napravili ruski naučnici, koji su 2008. godine bili predloženi za Nobelovu nagradu.
Na sajtu piše i da je pravljen u laboratoriji tajne ruske službe na lični zahtev Vladimira Putina. Namenjen je zdravim i bolesnim, protiv zloćudnih tumora, ne stvara zavisnost, a sam Putin je navodno rekao da mora da bude jeftin i dostupan svima.
Na kraju teksta je broj mobilnog telefona i imejl adresa preko koje možete da naručite ruski lek imunofan. Od rata u Ukrajini, mnogi iz regiona preko Srbije pokušavaju da dođu do ovog preparata.
 
Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog, rekao je za RTS da preparat spada u grupu imunomodulatora, odnosno može da moduliše funkciju imunog sistema, te da je registrovan u Ruskoj Federaciji.
 
"Naši građani mogu na ruskim i domaćim sajtovima da nađu informacije o leku, gde se on preporučuje za lečenja mnogobrojnih stanja i oboljenja - od hepatitisa i psorijaze do malignih oboljenja", objašnjava Stojanović.
Međutim, prema njegovim rečima, nema relevantnih publikovanih studija u eminentnim časopisima o tom preparatu, tako da tvrdnje sa tih sajtova dolaze pod veliku sumnju.
 
"Lek po sastavu nije opasan, ali iz razgovara sa onkolozima iskristalisao se jasan stav - ne može se preporučiti pacijenatima sa malignititima", ističe Stojanović.
 
Naglašava da se generalno manipuliše obolelima koji traže nadu i apeluje na pacijente da jedino u razgovoru sa svojim lekarom nađu put ka ozdravljenju.
  • /

    12.09.2023 12:09
    /
    u srbiji je zabranjeno navoditi ljude da koriste ovo osim ako ne pise 'ruski'
  • Rumpelstiltskin

    12.09.2023 10:10
    Ovce su za šišanje.
  • Ivan, Osijek

    10.09.2023 14:13
    Imunofan
    Problem sa ovim lijekom je što mu se neformalno pripisuju čarobne moći. Inače to je lijek koji ima svoj doseg i svoja ograničenja kao i svaki drugi lijek. imunofan, kao što se može zaključiti i iz imena, pojačava opći imunološki odgovor organizma. On može biti koristan u nekim stanjima kada dođe do slabljenja općeg imuniteta uzrokovanog nekom bolešću ili terapijom. Dakle nekome može pomoći, a nekome ne. Koliko znam propise, nije ga moguće koristiti legalno prije nego bude registriran od strane države u kojoj se namjerava koristiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.