Srbija među prvim zemljama u Evropi po broju žena koje ulaze u menopauzu pre 40. godine

Srbija je, u odnosu na broj stanovnika, među prvim zemljama u Evropi po broju žena koje ulaze u menopauzu pre 40. godine.
Srbija među prvim zemljama u Evropi po broju žena koje ulaze u menopauzu pre 40. godine
Foto: Pixabay
Specijalista ginekologije i akušerstva Dejana Milojević rekla je da je optimizacija zdravlja u menopauzi kapija zdravog starenja žene.
"Menopauza proizlazi iz hormonskog disbalansa, a hormoni su ključni za aktivaciju svih vitalnih procesa u organizmu", kazala je Milojević, dodajući da kada opadne nivo estrogena i progesterona, gubi se i oksitocin - hormon sreće i društvene povezanosti, zbog čega žene često pribegavaju antidepresivima.
Marina Gazdić sa Katedre za genetiku Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu objasnila je da menopauzu prati i proces starenja, koji je prirodan i složen.
 
Prema njenim rečima, iako na taj proces ne možemo uticati, on se može usporiti.
 
Ona je navela da kada je reč o spoljašnjim faktorima, izbegavanje izloženosti suncu, UV zračenju i štetnim dejstvima različitih zagađivača nije uvek dovoljno za zdravu i negovanu kožu, kao i da je važna fizička aktivnost, pravilna ishrana i dovoljno sna.
 
Specijalista psihijatrije Tanja Jovanović ukazala je na to da se usled hormonskog disbalansa javljaju različite fiziološke i psihološke promene poput valunga, sklonosti ka gojenju, menjanje kontura lica i tela, kao i problema sa spavanjem, anksioznosti, skolnosti ka depresiji.
 
Sve te promene posledično dovode do gubitka samopouzdanja, zaključila je Jovanović.
  • Nena

    04.02.2024 14:35
    Ne pomaže
    Ni društvo koje te sahranjuje kad napuniš 50, ili ide u skroz suprotnom smeru gde ti se slučajno ne sme videti bora, seda, stomačić... Posle svega što jedna žena da porodici i društvu, kad dodje taj prelazni period nema se razumevanja za nju
  • evo

    31.10.2023 16:42
    Ovo sve sto je doktorica nabrojala, je uruseno mentalno zdravlje koje vuce traga po hormonima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.