Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja

Deca koja konzumiraju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.
Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja
Foto: Pixabay
Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečije mozgove jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošcu (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.
Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.
 
U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, preneo je Njujork post.
Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je autorka studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.
 
Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.
  • Ivana

    02.02.2024 08:22
    @spale
    Da li bi drzava zaista zabranila nesto sto je stetno ako joj to donosi zaradu? Neka mozda i da, ali ova nasa kakva je sada sigurno ne.
  • @spale

    02.02.2024 08:08
    E moj Spale...
  • Spale

    01.02.2024 18:42
    Njujork
    Cista slucajnost. Da su ta pica stetna bila bi zabranjena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.