Autor: Novosti

Život
03.06.2016.
08:40
Švajcarska kompanija "Nestle Adrijatik", posle hrvatskog, i sa srpskog tržišta povukla je "Nestle pahuljice" zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.
  • Sanjica

    03.06.2016 22:06
    Sva sreća pa smo siromašni pa sami pravimo kašice.
  • Andrija Šrek

    03.06.2016 16:44
    Tumačenje
    Tropan alkaloid je, kao i drugi iz te grupe, PRIRODNI sastojak mnogih biljaka, uključujući i jestive, te se tako može naći u tragovima i u pahuljicama namenjenim bebama. U dozama koje su znatno iznad dozvoljenih (i do 100 puta) NIJE kancerogen, nego može izazvati simptome slične trovanju kokainom ili nekim drugim halucinogenima, najčešće potpuno prolaznog karaktera. Poteškoće sa govorom, ponekad gutanjem, suvoća usta, usporen ili ubrzan rad srca, usporeno pražnjenje creva su neki od prolaznih simptoma.
    Ali, ponavljam, doze koje se mogu naći u žitaricama namenjenim deci su (i ovako povećane) znatno ispod toksičnih. Kompanija Nestle se, dakle, u ovom slučaju, ponela odgovorno.
  • lala

    03.06.2016 11:45
    legalni trovači
    Dakle, ponovo se dokazuje da nas truju zbog profita sve po zakonu (alfatoksin je već pao u zaborav)...kao mnogi drugi - samo što su ovakve činjenice ispod radara naše dnevne pažnje pa to shvatimo tek kad nakon X godina sa čuđenjem konstatujemo da neko ima rak, a osoba se baš tako bezbedno hranila - jasno je da će nas bezdušno i beskonačno trovati zbog zarade (bitan je profit a ne čovek), odnosno sve dok se sami (zaboravite državu) ne osvestimo
  • Box

    03.06.2016 11:44
    Zla , podla i antisrpska kompanija Nestle je na ovaj nacin htela da razboli svakog casnog i postenog Srbina.
  • Kakva slučajnost!

    03.06.2016 10:02
    Kao što sam početak teksta kaže - to je švajcarska kompanija. Građani ne oečkuju da tu bude bilo šta mimo propisa. Imaju ogromno poverenje. Kupuju svojoj deci.
    A onda, pojavi se činjenica otkrivena u Indiji. Otkrili su je njihove državni kontrole, redovne i nepotplaćene. Iako je u Indiji korupcija velika, ovo nije moglo da im prođe.
    Indijci jedu jednu vrstu knedli, dodaju je jelima u raznim varijantama, obično za ručak, a kupuju je od Nestle.
    Otkriveno je ni manje ni više 960 tona! OLOVOM zagađenih knedli!
    Olovo izaziva otupelost mozga kod ljude, paralizu sećanja a inteligencije da ne govorim...
    Postavlja se jedno veoma važno pitanje. Kako je to slučajno moglo da se proizvede 960 tona zagađene hrane, i to eto baš za Indiju gde je radna snaga jeftina, i to eto baš od strane jedne švajcarske kompanije. Vlasnike ovde nećemo pominjati, oni su zaštićeni od svakog napada na njih.
    Molim nekog od stručnjaka da objasni čemu služi tropan alkaloid?
    Da li izaziva kancer, ili deluje na nervni sistem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna