Autor: 021.rs

Život
01.12.2022.
11:18 > 16:06
Srpska šljivovica stavljena je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • Nasleđe navodnika

    03.12.2022 10:05
    @Deks
    Nije piće kao takvo "kulturno nasleđe" sa navodnicima ili bez, kulturno nasleđe predstavljaju društveni običaji i veštine u vezi pripreme i upotrebe tradicionalnog pića koje nazivamo Šljivovica. Ako je sasvim normalno da je francuska kuhinja kulturno nasleđe, da je mediteranska kuhinja kulturno nasleđe, da su festivali piva u Francuskoj i Španiji kulturno nasleđe, da je belgijska kultura piva kulturno nasleđe, ne mora biti toliko čudno da je i Šljivovica i tradicija koja prati njenu pripremu i upotrebu kulturno nasleđe. A "vojvođanska tamburica" očigledno ne može biti "kulturno nasleđe" jer je niste stavili pod navodnike za razliku od pevanja uz gusle, uprkos tome što jedno ne mora da isključuje drugo kako vi ovde "dobronamerno" potencirate. No, siguran sam da će jednoga dana ta jedinstvena vojvođanska kultura iseravanja po sopstvenom narodu biti prepoznata kao jedinstvena i retko-ponovljiva kulturološka osobina, te stoga ne brinite da će vaše jedino "kulturno nasleđe" večno ostati bez priznanja.
  • Deks

    02.12.2022 01:23
    Kako alkoholno piće može da bude "kulturno nasleđe"? To je skandalozno. Pritom radi se o kvalitetu pića pod znakom pitanja jer ko garantuje kako se u kućnoj radinosti proizvodi to piće i da li je bezbedno za konzumaciju. Takođe je čudno da je kulturno nasleđe i "porodična slava". Kakve "kulture" ima kod te tradicije, možda kultura ića i pića? Zašto je "pevanje uz gusle" kulturna tradicija pod zaštitom a ne i vojvođanska tamburica?
  • @petar

    01.12.2022 22:22
    Iako bih se složio da je alkohol svojevrsni otrov koji treba svesti na najmanju moguću meru, dozvolite da primetim da šećer odnosno dijabetes u svetu godišnje izazove više nego duplo smrti nego što ih ima od posledica alkohola. Ovde se ne radi o promovisanju sa ciljem povećanja proizvodnje, i razne stare građevine i tvrđave su na UNESCO listi pa se ne grade nove zbog toga, ovde se radi o očuvanju i davanju priznanja tradiciji, o kulturološki značajnom i prepoznatljivom stvaralaštvu pojedinih naroda.
  • petar

    01.12.2022 19:38
    ko je glup
    taj ce da je pije. Najodvratnija rakija koja nema nikakve veze sa nasim narodom. Bolje pravite pekmez nego sto trujete ljude.
  • Re Dejan

    01.12.2022 13:20
    Srb u srp
    Znaš šta je još srPsko? Jednačenje po zvučnosti. SrBsko nije srPskije od srPskog, nego gramatički neispravno...
  • Dejan

    01.12.2022 12:00
    Srb
    Srbska da ali pre ove sljivovice mnogi su se brendirali pre nas,isto kao i sa ajvarom,sarmom i ostalo ! Srbska papirologija je problem !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna